Kotlety jajeczne
W PRL-u, kiedy mięso było trudnodostępne, kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu.
Składniki:
10 dużych jajek
2-3 łyżki bułki tartej
2 cebule
2-3 łyżki tartego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
natka pietruszki (opcjonalnie)
olej rzepakowy
*Przygotowanie: *ugotuj 8 jaj. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyjcie na grubych oczkach tarki. Następnie dodajcie do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Z powstałej masy formujcie małe kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej, a następnie usmażcie z obu stron na rozgrzanym oleju.