Tajemnica cholesterolu
Jeszcze całkiem niedawno jaja uważane były za produkt znacząco zwiększające ryzyko podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Dziś eksperci odchodzą od tej teorii. - Rozpatrując wpływ cholesterolu na stan układu krążenia, należy podkreślić, że cholesterol w pokarmie nie jest głównym czynnikiem ryzyka. Organizm zdrowego człowieka przyswaja ok. 35 proc. cholesterolu, natomiast tzw. cholesterolemia spowodowana jest najczęściej zaburzeniami przemiany materii. W takim przypadku następuje niekontrolowane odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych - wyjaśnia dietetyczka. Cholesterol jest niezbędnym czynnikiem w funkcji życiowej organizmu ludzkiego, dlatego nie można go traktować jako niebezpiecznej substancji. - Jest on prekursorem hormonów płciowych, kwasów żółciowych i witaminy D3. Jest składnikiem błon komórkowych i osocza krwi, bierze też udział w aktywnym transporcie. Gdyby wykluczono cholesterol i jego pochodne z organizmu życie przestałoby istnieć - dodaje Joanna Stefanowska.