Ważny i pyszny składnik diety
W chrześcijaństwie jajo symbolizuje nowe życie, nadzieję, początek, odrodzenie. Dzieląc się nim podczas świątecznego śniadania, nawiązujemy więc do zmartwychwstania Chrystusa. Ten symbol Wielkanocy jest też jednym z najbardziej niezwykłych produktów spożywczych. - Jajko jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera też - jako jedyny produkt - wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć, a które są dla niego niezbędne - tłumaczy dietetyczka Joanna Stefanowska z Natur House Gdańsk Madison. - Dwa jajka o masie 58 g, pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo. Osobom, które mają podwyższony poziom cholesterolu zaleca się jednak spożywanie 2-3 jajek w tygodniu.Ograniczenia te dotyczą właściwie tylko bogatych w cholesterol żółtek, białko można jeść w znacznie większych ilościach.