Unikaj mielonego z tacki
Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Odmierzone porcje mięsa na plastikowych lub styropianowych tackach są bardzo wygodne. Jednak nie jest to najlepszy wybór. - Polecam mięso kupowane w kawałku i mielone samodzielnie. Warto pamiętać, aby umyć mięso przed zmieleniem. Oczywiście w sklepach są dostępne zmielone porcje mięsa, ale często zawierają one dodatkowe substancje, które mają zapobiegać utlenianiu lub przedłużać trwałość. Szczególnie niebezpieczne są te, które po obróbce termicznej pozostają nadal różowe. Mieląc samodzielnie mięso mamy pełną kontrolę nad tym, jaki kawałek mielimy, a więc także nad tym, czy jest to tłuste czy chude mięso. Jeśli natomiast decydujemy się na zakup zmielonego mięsa, zwracajmy uwagę, by w składzie nie było żadnych dodatkowych substancji - mówi Anna Jasińska. - Warto też pamiętać, żeby po zmieleniu mięsa przechowywać je w lodówce, najlepiej w szklanym lub kamionkowym pojemniku z przykrywką.