Nie tylko na kotlety

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Jak kupować mięso mielone

Obraz
© 123RF.COM

Kotlety mielone z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami to obiadowy klasyk. Mięso mielone nadaje się jednak nie tylko na kotlety. Można z niego wyczarować wiele innych smacznych dań – pieczeń rzymską, zapiekankę, sos do makaronu, klopsiki, farsz do warzyw, szaszłyki czy... muffiny. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, musimy kupić dobrej jakości, a to wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Dietetyk Anna Jasińska radzi, czym kierować się przy wyborze odpowiedniego mięsa, jak je przechowywać i przyrządzać.

/ 6Wieprzowina, drób czy wołowina?

Obraz
© 123RF.COM

Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując mięso? Przede wszystkim, na mięsie nie należy oszczędzać. Dlatego wybierajmy mięso od zaufanych dostawców. Lepiej kupować rzadziej, ale za to dobrej jakości. - Z jednej strony wybieramy drób, z drugiej mięso, które nie będzie w smaku zbyt suche. Warto jednak ograniczać w diecie mięso czerwone. Dobrym wyborem będzie np. udziec z indyka. Oczywiście zjedzenie raz na jakiś czas dobrej jakościowo dobrej wołowiny nie będzie wielkim grzechem, o ile pozwala nam na to stan zdrowia – tłumaczy Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative.

/ 6Unikaj mielonego z tacki

Obraz
© 123RF.COM

Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Odmierzone porcje mięsa na plastikowych lub styropianowych tackach są bardzo wygodne. Jednak nie jest to najlepszy wybór. - Polecam mięso kupowane w kawałku i mielone samodzielnie. Warto pamiętać, aby umyć mięso przed zmieleniem. Oczywiście w sklepach są dostępne zmielone porcje mięsa, ale często zawierają one dodatkowe substancje, które mają zapobiegać utlenianiu lub przedłużać trwałość. Szczególnie niebezpieczne są te, które po obróbce termicznej pozostają nadal różowe. Mieląc samodzielnie mięso mamy pełną kontrolę nad tym, jaki kawałek mielimy, a więc także nad tym, czy jest to tłuste czy chude mięso. Jeśli natomiast decydujemy się na zakup zmielonego mięsa, zwracajmy uwagę, by w składzie nie było żadnych dodatkowych substancji - mówi Anna Jasińska. - Warto też pamiętać, żeby po zmieleniu mięsa przechowywać je w lodówce, najlepiej w szklanym lub kamionkowym pojemniku z przykrywką.

/ 6Takich muffinek jeszcze nie jadłeś

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g mielonego mięsa z indyka, 300 g pieczarek, cebula, 100 g żółtego sera, łyżka masła, pęczek pietruszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielona papryka.
Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulę z pieczarkami. Mięso przełóż do miski, dopraw, dodaj starty ser, posiekaną natkę pietruszki i cebulę z pieczarkami. Silikonowe foremki do muffinek posmaruj olejem. Do każdej włóż porcję mięsa i uformuj kształt babeczki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 min. Podawaj udekorowane ziemniaczanym puree z ulubioną surówką i sosami.

/ 6Faszerowane pomidory

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 pomidorów, 500 g mielonego mięsa, jajko, łyżeczka musztardy, cebula, 3 łyżki oleju, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: pomidory umyj, odetnij górę i wydrąż środki. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj mięso, musztardę, przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Napełnij pomidory farszem. Przykryj odciętymi „czapeczkami” i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 35 minut.

/ 6Francuskie pierożki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 200 g mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, pół papryki, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, skórka z cytryny, 1 łyżka sezamu.
Przygotowanie: cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż warzywa, pod koniec dodaj czosnek. Mięso wymieszaj z bułką tartą, jajkiem, przyprawami, skórką z cytryny, koncentratem pomidorowym. Dodaj warzywa. Ciasto pokrój na kwadraty. Na środku każdego kwadratu układaj łyżeczkę farszu, składaj je tak, by powstały trójkątne pierożki. Pierożki ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozmąć jajko. Posmaruj nim pierożki, posyp sezamem. Wstawi do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 225 stopni.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru