Chutney śliwkowo-jabłkowy
Chutney to ostry sos z owoców, idealnie sprawdzający się jako dodatek do dań mięsnych. Jest łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo trwały - w ciemnym miejscu może wytrzymać nawet kilka miesięcy.
Potrzebne nam będą następujące składniki: kilogram wypestkowanych śliwek węgierek, pół kilograma pozbawionych środków jabłek (najlepiej lekko kwaśnych), pół kilograma posiekanej białej cebuli, trzy ząbki posiekanego czosnku, trzy szklanki octu jabłkowego lub winnego, łyżeczka curry, kilka goździków, łyżeczka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, pół szklanki cukru, sól i pieprz.
Jabłka i śliwki kroimy w kostkę, niezbyt dokładnie. Przekładamy owoce do rondla, dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy i ocet. Gotujemy około godziny. Następnie dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Masę przelewamy do małych, wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy w temp. 100 stopni C przez około pół godziny i odstawiamy do ostygnięcia.