W Czechasz najesz się do syta
Tradycyjne czeskie potrawy są bardzo treściwe, kaloryczne, ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym, śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym, grzybowym, koperkowym… Do tego obowiązkowo knedliki, kapusta lub ziemniaczana sałatka. Co ciekawe, surówka jest traktowana jako osobne danie, dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie. Pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona) - tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki mogą być wyrabiane z ciasta ziemniaczanego lub drożdżowego. Innym popularnym daniem jest polędwica wołowa w gęstym śmietanowym sosie faszerowana boczkiem. Podaje się ją oczywiście z knedlikami oraz z plasterkiem cytryny i żurawiną. Czesi, podobnie jak Polacy chętnie jedzą ziemniaki. Podaje się je na wiele sposobów, poza wspomnianą już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane, zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem.