Nie tylko knedliki i piwo
Sekrety czeskiej kuchni
Kuchnia naszych południowych sąsiadów jest sycąca i treściwa, opiera się na tradycyjnych składnikach – zbożach, roślinach strączkowych, ziemniakach, mięsie i kapuście. Możemy w niej odnaleźć wpływy węgierskie, austriackie, niemieckie i słowackie. Jednak wiele dań jest wciąż inspirowanych staroczeskimi recepturami. Czeskie nawyki żywieniowe nie różnią się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru. Narodowym napojem jest oczywiście piwo. Prawdziwą czeską kuchnię odnajdziemy w tych mniejszych miejscowościach. Jednak w dużych miastach również znajdziemy restauracje, które oferują smaczną domową kuchnię, trzeba tylko dobrze poszukać.
Polecamy wideo: Tradycyjna polska kuchnia