Nie tylko knedliki i piwo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Sekrety czeskiej kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy, a tymczasem tuż za południową granicą czeka na nas prawdziwy raj dla smakoszy. Na pytanie z czym ci się kojarzy czeska kuchnia większość z nas wykrzyknie od razu: "knedliki!". Owszem, czeskie knedliki są najlepsze na świecie, jednak to niejedyna potrawa, której warto spróbować będąc w Czechach.

Kuchnia naszych południowych sąsiadów jest sycąca i treściwa, opiera się na tradycyjnych składnikach – zbożach, roślinach strączkowych, ziemniakach, mięsie i kapuście. Możemy w niej odnaleźć wpływy węgierskie, austriackie, niemieckie i słowackie. Jednak wiele dań jest wciąż inspirowanych staroczeskimi recepturami. Czeskie nawyki żywieniowe nie różnią się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru. Narodowym napojem jest oczywiście piwo. Prawdziwą czeską kuchnię odnajdziemy w tych mniejszych miejscowościach. Jednak w dużych miastach również znajdziemy restauracje, które oferują smaczną domową kuchnię, trzeba tylko dobrze poszukać.
Polecamy wideo: Tradycyjna polska kuchnia

/ 6Zupa to podstawa

Obraz
© 123RF.COM

Tak powtarzają czeskie mamy swoim pociechom. Czesi uwielbiają zupy i nie wyobrażają sobie prawdziwego obiadu bez talerza gęstej i sycącej kartoflanki z majerankiem czy czosnkowej. W Pradze chętnie jada się flaki wołowe lub gulaszową podawaną w bochenku chleba. Z kolei klarowny rosół drobiowy lub wołowy postawi na nogi po chorobie. Popularna jest także pomidorowa. Natomiast na południu kraju przygotowuje się tzw. kulajdę – zupę z ziemniaków, grzybów, jajek i śmietany.

/ 6W Czechasz najesz się do syta

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne czeskie potrawy są bardzo treściwe, kaloryczne, ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym, śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym, grzybowym, koperkowym… Do tego obowiązkowo knedliki, kapusta lub ziemniaczana sałatka. Co ciekawe, surówka jest traktowana jako osobne danie, dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie. Pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona) - tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki mogą być wyrabiane z ciasta ziemniaczanego lub drożdżowego. Innym popularnym daniem jest polędwica wołowa w gęstym śmietanowym sosie faszerowana boczkiem. Podaje się ją oczywiście z knedlikami oraz z plasterkiem cytryny i żurawiną. Czesi, podobnie jak Polacy chętnie jedzą ziemniaki. Podaje się je na wiele sposobów, poza wspomnianą już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane, zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem.

/ 6Coś słodkiego dla łasuchów

Obraz
© 123RF.COM

Zwieńczeniem czeskiej uczty jest oczywiście deser. Listę tradycyjnych deserów otwierają knedliki z owocami, przygotowywane z ciasta drożdżowego, twarogu lub kaszy manny. Polewa się je roztopionym masłem i posypuje makiem albo orzechami. Popularne są także drożdżowe bułeczki z makiem, serem lub dżemem, naleśniki z owocami lub marmoladą. W Czechach i Słowacji chętnie jada się także namoczone w mleku z cukrem białe pieczywo, przełożone startymi owocami (jabłkami lub gruszkami) i zapieczone. Inną czeską specjalnością są cienkie, zwinięte wafelki, przełożone masłem i miodem i obsypane orzechami, migdałami, cynamonem. Czesi, podobnie jak Austriacy zajadają się również jabłkowym strudlem.

/ 6Przekąski do piwa i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Na licznych straganach z przekąskami znajdziemy słynne praskie kiełbaski i wędzoną szynkę, bułki z parówką, a także panierowany smażony ser. Popularne są także małe kanapeczki z najróżniejszymi dodatkami. Czesi lubią również smażone na oleju lub maśle kromki chleba, natarte czosnkiem, podawane np. z serem, szynką, sadzonym jajkiem.

/ 6Kraina piwem płynąca

Obraz
© 123RF.COM

Być w Czechach i nie napić się tam piwa, to jak pojechać do Paryża i nie zobaczyć Wieży Eiffla. Piwowarskie tradycje sięgają średniowiecza. Nasi południowi sąsiedzi wypijają rocznie 160 litrów złocistego trunku na głowę (!). Do wyboru mamy piwo jasne i ciemne. Najsłynniejsze browary to oczywiście Pilsner, Staropramen, Kozel oraz Budweiser. Jednak bardzo prężnie rozwijają się także browary rzemieślnicze, które produkują własne piwa. Niemal każdy czeski browar wytwarza kilka rodzajów piw, więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Ci, którzy w piwach nie gustują mogą spróbować czeskich win lub mocniejszych alkoholi. Najbardziej znane to Beherowka, jałowcówka, destylaty z brzoskwiń i czereśni, śliwowica czy absynt.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów