Dynia kiszona
Jeśli kisimy ogórki, to dlaczego nie możemy ukisić również ich bliskiej kuzynki, dyni? Przygotowana w ten sposób ma wyjątkowy smak i aromat. Składniki: pół dużej dyni lub jedna mała, cebula, marchewka, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu, pęczek koperku, po łyżce ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego, kilka liści laurowych, papryczka chili, litr wody i dwie łyżki soli. Dynię obieramy, usuwamy nasiona i włókna, kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy na plasterki, podobnie jak obraną marchewkę. Układamy warzywa z przyprawami w słoiku, przekładając plasterkami chrzanu i kawałkami koperku. Wodę gotujemy, rozpuszczamy w niej sól i studzimy. Zalewę wlewamy do słoików. Po dwóch dniach, kiedy gaz się ulotni, zakręcamy słoiki i odstawiamy w zimne, ciemne miejsce.