Nie tylko kapusta, czyli nietypowe kiszonki
Obowiązkowe jesienią
To naturalne probiotyki, bogate w witaminy, przede wszystkim z grupy B, ale również A, K i C. W dodatku zawierają mnóstwo potasu, magnezu i wapnia. Kiszonki to także doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które wzmacniają organizm i wpływają na system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Ich kolejną zaletą jest niska kaloryczność, mniejsza nawet niż świeżych warzyw, z których zostały przygotowane.
W Polsce najczęściej się kapustę i ogórki. Kiszona kapusta jest podstawą wielu przepisów kulinarnych. Jemy ją w surówkach, w zupach, duszoną, gotowaną. Ogórki z kolei to składnik kanapek, sałatek czy dodatek do obiadu. Kisić możemy jednak także inne warzywa, a nawet kwaszona kapusta może mieć zupełnie inne oblicze, od tego który znamy. Oto kilka naszych propozycji na nieoczywiste kiszonki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl