Czerwona kapusta z jabłkiem
Zamiast białej kapusty, możemy równie dobrze kisić czerwoną odmianę tego warzywa. Smakować będzie inaczej, ale jako składnik surówek jest znakomita. Do przygotowania potrzebne nam będą: główka kapusty, dwa kwaśne jabłka, łyżeczka gorczycy, dwie łyżeczki kminku, szklanka octu, kilka łyżeczek soli, woda. Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, by puściła sok. Jabłka kroimy w słupki. W misce mieszamy ze sobą kapustę i jabłka, dodajemy gorczycę i kminek. Umieszczamy kapustę w dużych słoikach, zalewamy octem i wodą tak, by płyn przykrył warzywa. Przykrywamy słoik gazą i stawiamy go w chłodnym i ciemnym miejscu. Po dwóch tygodniach kapusta jest gotowa. Po otwarciu słoika przechowujemy go w lodówce.