Koreańskie kimchi
Mieszkańcy Azji uwielbiają kiszonki. W ten sposób przetwarzają mnóstwo warzyw. Królową jednak jest koreańska kimchi, czyli egzotyczna wersja naszej kiszonej kapusty. Koreańczycy jedzą kimchi na śniadanie, obiad i kolację. Przygotowanie tego niezwykłego dania nie jest trudne.
Składniki: dwie główki kapusty pekińskiej, jedna duża biała rzepa, kilka marchewek, kawałek świeżego imbiru, dwa pęczki dymki, główka czosnku, garść ostrych, czerwonych papryczek chili, łyżeczka sosu rybnego, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki soli morskiej. Zalewę robimy z sześciu łyżek soli na dwa litry wody. Kapustę kroimy wzdłuż na cztery części i usuwamy głąb. Solimy ją, lekko ugniatamy i odstawiamy na pół godziny, by zwiędła. Na tarce o dużych oczkach ścieramy obrane marchewki, rzepę i cebulę. Czosnek kroimy na plasterki, dymkę w centymetrowe kawałki, papryczki chili siekamy razem z pestkami. Opłukujemy i wyciskamy kapustę, dodajemy do niej pozostałe składniki. Wszystko mieszamy i wkładamy do naczynia kamionkowego. Ugniatamy i zalewamy wodą z solą tak, by lekko tylko przykryła kapustę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej kilkanaście dni.