Wytrawna tarta na bogato
Składniki na ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 240 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 0,5 główki kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 leśnych grzybów (mogą być mrożone)
- 4 jajka,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz
Przygotowanie: masło posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtka, sól i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Ostrożnie nawiń placek na wałek i przenieś do tortownicy o średnicy 24 cm lub formy na tartę z wyższym brzegiem. Wylep ciastem dno i brzegi blaszki. Widelcem ponakłuwaj spód. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Kapustę posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone na paski grzyby i kapustę. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez chwilę. Farsz przełóż na podpieczony spód i wyrównaj. Jajka wymieszaj ze śmietaną i ziołami. Masę jajeczną wylej na wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.