Nie tylko gołąbki i bigos. Biała kapusta w pięciu odsłonach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smacznie i tanio

Obraz
© 123RF.COM

Biała kapusta to tanie i łatwo dostępne warzywo. Niestety często traktujemy ją jedynie jako dodatek. Niesłusznie, bo przecież bez kapusty trudno byłoby przygotować gołąbki, łazanki, zapiekanki, bigos czy znakomite surówki i kiszonki. Możemy ją jeść zarówno na surowo, jak i gotowaną, duszoną, smażoną czy pieczoną. Wzbogaci smak i konsystencję zup. Zobaczcie nasze inspiracje.

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 150 g żółtego sera
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 4 łyżki g kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie: na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Ryż ugotuj al dente. Kapustę posiekaj i zblanszuj. Passatę pomidorową wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy – kapusta, sos, ryż, mięso, kapusta, sos. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.

/ 5Konkurencja dla naleśników

Obraz
© 123RF.COM

Składniki:

  • 300 g posiekanej białej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę. Ziemniaki przekładamy do miski razem z pozostałymi składnikami. Mieszamy. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy placki na złoty kolor z obu stron.

/ 5Jesienna zupa

Obraz
© 123RF.COM
  • 600 g kapusty
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 l wywaru ugotowanego na żeberkach i włoszczyźnie
  • 5 ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie: do gorącego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę oraz przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju i dodajemy do zupy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

/ 5Wytrawna tarta na bogato

Obraz
© 123RF.COM
  • 125 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 0,5 główki kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 leśnych grzybów (mogą być mrożone)
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz

Przygotowanie: masło posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtka, sól i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Ostrożnie nawiń placek na wałek i przenieś do tortownicy o średnicy 24 cm lub formy na tartę z wyższym brzegiem. Wylep ciastem dno i brzegi blaszki. Widelcem ponakłuwaj spód. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Kapustę posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone na paski grzyby i kapustę. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez chwilę. Farsz przełóż na podpieczony spód i wyrównaj. Jajka wymieszaj ze śmietaną i ziołami. Masę jajeczną wylej na wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

/ 5Kokardki z kapustą i boczkiem

Obraz
© 123RF.COM
  • 0,5 główki kapusty
  • 30 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 300 g makaronu w kształcie kokardek
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • parmezan

Przygotowanie: Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż się wytopi. Dodaj posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć posiekaną kapustę. Duś przez ok. 10 minut. dop[raw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z kapustą. Przed podaniem posyp parmezanem.

Zobacz też: Zalety soku z kiszonej kapusty

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości