Nie tylko gołąbki i bigos. Biała kapusta w pięciu odsłonach
Smacznie i tanio
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała biała kapusta
- 1 cebula
- 100 g ryżu
- 150 g żółtego sera
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 4 łyżki g kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka
- majeranek
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie: na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Ryż ugotuj al dente. Kapustę posiekaj i zblanszuj. Passatę pomidorową wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy – kapusta, sos, ryż, mięso, kapusta, sos. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.