Nie tylko gołąbki i bigos. Biała kapusta w pięciu odsłonach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smacznie i tanio

Obraz
© 123RF.COM

Biała kapusta to tanie i łatwo dostępne warzywo. Niestety często traktujemy ją jedynie jako dodatek. Niesłusznie, bo przecież bez kapusty trudno byłoby przygotować gołąbki, łazanki, zapiekanki, bigos czy znakomite surówki i kiszonki. Możemy ją jeść zarówno na surowo, jak i gotowaną, duszoną, smażoną czy pieczoną. Wzbogaci smak i konsystencję zup. Zobaczcie nasze inspiracje.

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 150 g żółtego sera
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 4 łyżki g kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie: na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Ryż ugotuj al dente. Kapustę posiekaj i zblanszuj. Passatę pomidorową wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy – kapusta, sos, ryż, mięso, kapusta, sos. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.

/ 5Konkurencja dla naleśników

Obraz
© 123RF.COM

Składniki:

  • 300 g posiekanej białej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę. Ziemniaki przekładamy do miski razem z pozostałymi składnikami. Mieszamy. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy placki na złoty kolor z obu stron.

/ 5Jesienna zupa

Obraz
© 123RF.COM
  • 600 g kapusty
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 l wywaru ugotowanego na żeberkach i włoszczyźnie
  • 5 ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie: do gorącego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę oraz przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju i dodajemy do zupy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

/ 5Wytrawna tarta na bogato

Obraz
© 123RF.COM
  • 125 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 0,5 główki kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 leśnych grzybów (mogą być mrożone)
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz

Przygotowanie: masło posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtka, sól i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Ostrożnie nawiń placek na wałek i przenieś do tortownicy o średnicy 24 cm lub formy na tartę z wyższym brzegiem. Wylep ciastem dno i brzegi blaszki. Widelcem ponakłuwaj spód. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Kapustę posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone na paski grzyby i kapustę. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez chwilę. Farsz przełóż na podpieczony spód i wyrównaj. Jajka wymieszaj ze śmietaną i ziołami. Masę jajeczną wylej na wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

/ 5Kokardki z kapustą i boczkiem

Obraz
© 123RF.COM
  • 0,5 główki kapusty
  • 30 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 300 g makaronu w kształcie kokardek
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • parmezan

Przygotowanie: Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż się wytopi. Dodaj posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć posiekaną kapustę. Duś przez ok. 10 minut. dop[raw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z kapustą. Przed podaniem posyp parmezanem.

Zobacz też: Zalety soku z kiszonej kapusty

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu