Mielonka
Mięsożercy od czasu do czasu nie mogą sobie odmówić mielonki z puszki. Skład tego produktu może jednak przyprawić o ból głowy - jest tam zazwyczaj wszystko, z wyjątkiem mięsa. Warto więc przygotować mielonkę we własnej kuchni. Potrzebujemy: pół kilograma łopatki wieprzowej (dość tłustej), łyżkę soli peklowej, opakowanie żelatyny w proszku, szklankę bardzo zimnej wody, przyprawy (majeranek, pieprz, czosnek w proszku). Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce z sitkiem ze średniej wielkości oczkami. Następnie posypujemy solą, suchą żelatyną i przyprawami i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Dolewamy wodę i wyrabiamy kolejne kilka minut. Teraz część trudniejsza - potrzebny nam będzie szynkowar, czyli metalowa forma z przykrywką (do kupienia w sklepach AGD lub w internetowych sklepach z wyrobami wędliniarskimi). Mięso wkładamy do plastikowego woreczka do pieczenia, usuwamy powietrze, wciskamy woreczek do szynkowara. Następnie formę umieszczamy w brytfance z wodą (do połowy wysokości szynkowara). Parzymy
mięso przez dwie godziny w temp. 90 stopni C. Wyjmujemy formę z garnka, studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe!