Masło
Dodatkiem do domowego chleba powinno być domowe masło. Kiedyś wyrabiane w każdym domu, dziś to luksus, którego nie znajdziemy w sklepie. Kupujemy bowiem masło z dodatkami w postaci tłuszczów roślinnych, często bardzo niezdrowych. Cóż stoi na przeszkodzie, by ubić własne masło? Potrzebujemy pół litra dobrej śmietanki co najmniej 30 procentowej i litrowy słoik z dobrą zakrętką. Śmietanę (w temperaturze pokojowej) wlewamy do słoika, dobrze zakręcamy i mieszamy energicznie słoikiem (najlepiej w kierunkach góra-dół). Ubijamy śmietanę w ten sposób przez kilka minut, aż zacznie się uwalniać masło. Ubijamy jeszcze kilkanaście minut, ale już lżej. Następnie odlewamy maślankę, a masło przekładamy do naczynia z zimną wodą i dokładnie płuczemy z resztek maślanki. Z pół litra śmietanki przygotujemy mniej więcej 120 gramów masła. Ale za to jakiego!