Chleb tostowy
Dziwiliście się kiedyś, że kupowany w sklepie chleb tostowy nie traci swojej świeżości nawet przez kilkanaście dni? To "zasługa" znajdującej się w nim chemii. Miłośnicy pysznych tostów na śniadanie nie są jednak na taki chleb skazani. Bardzo łatwo zrobić go w domu. Potrzebujemy: pół kostki świeżych lub dwie saszetki suchych drożdży, szklankę ciepłej wody, łyżkę miodu, trzy łyżki dobrej oliwy z oliwek, dwie szklanki mąki tortowej i łyżeczkę soli. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy miód i oliwę. Dokładnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto (może się lekko kleić). Przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie delikatnie umieszczamy ciasto w formie do keksu, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Formę owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.