Co w niej siedzi?
Nektarynka to skarbnica witamin oraz pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej składzie znajdziemy m.in. witaminę C, E, B1, B2, beta-karoten, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan i miedź. Warto wiedzieć, że nektarynki, podobnie jak brzoskwinie, to dobre źródło boru. Mimo że nie ustalono dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, specjaliści ds. żywienia odkryli, że wykazuje on pozytywny wpływ na nasze kości (chroniąc je m.in. przed osteoporozą), zmniejsza ryzyko występowania niektórych nowotworów, zwiększa przyswajalność magnezu i wapnia. Może również pozytywnie wpływać na gospodarkę hormonów płciowych.
Jedząc nektarynki, przyjmujemy także cenne dawki błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii i sprawia, że po zjedzeniu tych owoców na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Jedna sztuka pokrywa około 10 proc. zapotrzebowania na ten składnik.
Po nektarynki warto sięgać dla wzmocnienia ogólnej odporności organizmu. Zawartość żelaza w tym produkcie pomaga w odnowie czerwonych ciałek krwi. 100 gramów owoców dostarcza 53 kcal, dlatego mogą po nie sięgać także osoby na diecie. Ponadto wyróżnia je niski indeks glikemiczny.