Kwas erukowy
Olej rzepakowy to jeden z najczęściej stosowanych w naszych domach. Do niedawna jednak budził sporo kontrowersji za sprawą znajdującego się w nim kwasu erukowego. Ten nienasycony kawas tłuszczowy naturalnie występuje w rzepaku i gorczycy. W oleju wytworzonym z ziaren rzepaku stężenie kwasu może wynieść nawet 50 proc. Jak wykazały badania, kwas erukowy w dużych ilościach przyczynia się do otłuszczenia serca i wątroby. Ponadto hamuje wzrost organizmu. Dlatego od pewnego czasu ogranicza się jego zawartość w oleju rzepakowym. Początkowo stosowano metodę filtracji w celu wyodrębnienia szkodliwej substancji, obecnie stosuje się specjalne odmiany rzepaku o niskiej zawartości tej substancji. W Stanach Zjednoczonych dopuszcza się 2 proc. kwasu erukowego, a w krajach UE 5 proc.
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?