Naturalne trucizny w jedzeniu
Co może zaszkodzić?
None
Niebezpieczne dla zdrowia substancje to nie tylko konserwanty czy polepszacze smaku. Wiele produktów, które spożywamy na co dzień, może bowiem zawierać toksyny naturalnego pochodzenia. Sprawdź jakie jedzenie nierozważnie dobrane i spożywane w nadmiarze może ci zaszkodzić.
Amigdalina
Migdały to świetne źródło witaminy E, cennych minerałów (potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym ostatnim, są niezastąpionym składnikiem antycholesterolowej diety. Niestety jest jednak druga, ciemna strona medalu. Poza dobroczynnymi składnikami, w migdałach - szczególnie gorzkich - znajduje się amigdalina. Jest to substancja, która pod wpływem kwasu żołądkowego uwalnia cyjanowodór. Ten z kolei zaburza transport tlenu do tkanek, działając zabójczo na organizm człowieka. Zazwyczaj jednak po przedawkowaniu występują bóle głowy i drętwienie w jamie ustnej, a w cięższych przypadkach - drgawki. Na szczęście migdały dostępne na rynku to w większości orzechy słodkiej odmiany. Jeśli jednak w opakowaniu natrafimy na gorzki wyjątek warto pozbyć się go bez skrupułów. Amigdalina występuje także w pestkach wiśni, śliwek, moreli i brzoskwiń. W tym wypadku uważać trzeba przede wszystkim na nalewki robione z tych owoców.
KŻ/mmch
Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową? Jak zmniejszyć tkankę tłuszczową?