Siemię lniane
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego. Zawierają spore dawki witaminy E, cynku, magnezu i żelaza. Jedną z ich głównych zalet jest jednak zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które skutecznie obniżając "zły" cholesterol LDL i działają przeciwmiażdżycowo. Co ciekawe, zawierają one niemal tyle samo wspomnianych kwasów co ryby, mimo że to produkt roślinny. Ponadto w ich składzie znajdziemy lignany, czyli przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na raka, a także wpływające zbawiennie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga proces odchudzania.
Nasiona lnu można jeść na surowo, jak również po obróbce termicznej. To doskonały dodatek do jogurtów, musli, koktajli, zup i sosów. Podczas wypieków można częściowo zastąpić nimi mąkę. Sprawdzają się też w formie naparu - zwłaszcza na dolegliwości żołądkowe.