Czarny sezam
Czarny sezam jest bogaty w cynk i wapń, dlatego jego spożywanie wzmacnia kości i pomaga uchronić się przed osteoporozą. W ziarenkach znajduje się sporo witaminy E - tzw. eliksiru młodości i płodności, która jest silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni organizm przed groźnymi chorobami (w tym nowotworami) i przedwczesnym starzeniem. Składniki obecne w czarnym sezamie gwarantują piękną i zdrową skórę, a także mocne włosy i paznokcie. Ciekawostką może być fakt, że regularne spożywanie czarnego sezamu spowalnia proces siwienia włosów. Czarny sezam może stanowić ciekawy dodatek do potraw mięsnych, zapiekanek, zup typu krem, ciast, a nawet lodów. Coraz większą popularność zdobywa pasta z czarnego sezamu, którą uwielbiają mieszkańcy Dalekiego Wschodu. Dodają ją przede wszystkim do
słodkich dań. Dzięki niej lody i desery mają ciemny kolor i głęboki, lekko karmelowy smak.