Napoje roślinne ze sklepu
W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy różne rodzaje napojów roślinnych z soi, ryżu, owsa, migdałów. Większość ma postać płynną i jest sprzedawanych w kartonach, znajdziemy też jednak produkty w proszku. - Sięgając po gotowy napój, warto zwrócić uwagę na dodatki, zwłaszcza substancje słodzące, żeby wiedzieć, czy dany napój zawiera cukier, konserwanty lub inne składniki mogące działać alergennie. Często dodawany jest do tych napojów olej słonecznikowy lub sezamowy i sól morska, żeby podkreślić ich walory smakowe. Podobnie jak napoje mleczne pochodzenia zwierzęcego, napoje roślinne bywają wzbogacane o witaminę D i B12, a także wapń uzyskiwany z alg – pisze Mercedes Blasco. Powinniśmy też zwrócić uwagę, czy gotowe napoje i składniki, z których zostały one wyprodukowane, są ekologiczne, ponieważ w przypadku ziaren pochodzących z upraw tradycyjnych najwięcej pestycydów gromadzi się w zewnętrznych warstwach.