Walory odżywcze
Napoje roślinne to dietetyczne hity ostatnich lat. Skąd ta popularność? - Po pierwsze są to napoje, czyli produkty, które w przyjemny sposób nawadniają organizm. Warto zwrócić uwagę na to, że w tradycyjnej diecie często brakuje odpowiedniej ilości zdrowych płynów, a mleko roślinne pozwala utrzymać właściwy poziom nawodnienia. Po drugie są roślinne, co znaczy, że są przygotowywane z jakościowo dobrych składników – czytamy w książce Mercedes Blasco: Milk power. Mleko roślinne na 80 sposobów". Napoje roślinne są lekkostrawne i nie wywołują alergii. Możemy je przygotowywać z roślin strączkowych, zbóż oraz orzechów. - Napoje z pierwszej grupy dostarczają głównie białka. Te z drugiej grupy – wytwarzane z ryżu, owsa czy orkiszu – są bogate w węglowodany i witaminę B, a te z trzeciej – wytwarzane z migdałów czy sezamu – dostarczają białka, minerałów i egzogennych kwasów tłuszczowych – czytamy. Tak więc napoje roślinne są doskonałym źródłem smaku i zróżnicowanych składników odżywczych. Dzięki temu dodają energii, gaszą pragnienie, dodają sił, ułatwiają koncentrację.