Napoje roślinne. Nie przepłacaj, zrób w domu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kilka praktycznych porad

Obraz
© 123RF.COM

Migdałowe, orkiszowe, kokosowe, gryczane czy owsiane. Mają różny smak i właściwości, stanowią doskonałą bazę do koktajli, zup czy słodkich wypieków. Są idealne dla alergików i osób, które nie tolerują laktozy. Napoje roślinne, zwane ze względu na swój kolor i konsystencję mlekiem, zdobywają coraz większą popularność. Na sklepowych półkach znajdziemy mleko ryżowe, sojowe czy kokosowe. Jednak producenci nieraz dodają do nich wiele niepotrzebnych dodatków, morze cukru i konserwantów. Na dodatek są dość drogie. Zamiast więc kupować, możemy z łatwością przygotować je w domu.

Zobacz przepis na kurczaka w mleku kokosowym:

/ 5Walory odżywcze

Obraz
© 123RF.COM

Napoje roślinne to dietetyczne hity ostatnich lat. Skąd ta popularność? - Po pierwsze są to napoje, czyli produkty, które w przyjemny sposób nawadniają organizm. Warto zwrócić uwagę na to, że w tradycyjnej diecie często brakuje odpowiedniej ilości zdrowych płynów, a mleko roślinne pozwala utrzymać właściwy poziom nawodnienia. Po drugie są roślinne, co znaczy, że są przygotowywane z jakościowo dobrych składników – czytamy w książce Mercedes Blasco: Milk power. Mleko roślinne na 80 sposobów". Napoje roślinne są lekkostrawne i nie wywołują alergii. Możemy je przygotowywać z roślin strączkowych, zbóż oraz orzechów. - Napoje z pierwszej grupy dostarczają głównie białka. Te z drugiej grupy – wytwarzane z ryżu, owsa czy orkiszu – są bogate w węglowodany i witaminę B, a te z trzeciej – wytwarzane z migdałów czy sezamu – dostarczają białka, minerałów i egzogennych kwasów tłuszczowych – czytamy. Tak więc napoje roślinne są doskonałym źródłem smaku i zróżnicowanych składników odżywczych. Dzięki temu dodają energii, gaszą pragnienie, dodają sił, ułatwiają koncentrację.

/ 5Napoje roślinne ze sklepu

Obraz
© 123RF.COM

W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy różne rodzaje napojów roślinnych z soi, ryżu, owsa, migdałów. Większość ma postać płynną i jest sprzedawanych w kartonach, znajdziemy też jednak produkty w proszku. - Sięgając po gotowy napój, warto zwrócić uwagę na dodatki, zwłaszcza substancje słodzące, żeby wiedzieć, czy dany napój zawiera cukier, konserwanty lub inne składniki mogące działać alergennie. Często dodawany jest do tych napojów olej słonecznikowy lub sezamowy i sól morska, żeby podkreślić ich walory smakowe. Podobnie jak napoje mleczne pochodzenia zwierzęcego, napoje roślinne bywają wzbogacane o witaminę D i B12, a także wapń uzyskiwany z alg – pisze Mercedes Blasco. Powinniśmy też zwrócić uwagę, czy gotowe napoje i składniki, z których zostały one wyprodukowane, są ekologiczne, ponieważ w przypadku ziaren pochodzących z upraw tradycyjnych najwięcej pestycydów gromadzi się w zewnętrznych warstwach.

/ 5Domowe napoje

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować napój roślinny w domu, należy wykonać kilka podstawowych czynności. Nalezą do nich: namaczanie (dotyczy orzechów i migdałów), gotowanie (dotyczy soi i zbóż), dodawanie płynu, rozdrabnianie, odcedzanie. - Zawsze dobrze jest zacząć od namaczania, ale ewentualnie można je pominąć w przypadku orzechów i nasion. Zarówno zboża, jak i soja, żeby móc z nich przygotować napoje, powinny zostać wcześniej ugotowane. Do przygotowania napoju będzie potrzebna także woda. Najważniejszym etapem jest rozdrabnianie, ponieważ wtedy ziarna uwalniają substancje odżywcze. Rozdrobnioną pulpę odcedzamy przy użyciu sitka o drobnych oczkach lub gazy i dokładnie wyciskamy – radzi autorka "Milk power. Mleko roślinne na 80 sposobów".

/ 5Jakie rośliny wykorzystać?

Obraz
© 123RF.COM

Napoje roślinne możemy przygotować z ryżu, owsa, jęczmienia, orkiszu, komosy ryżowej, amarantusa, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, sezamu, z pestek słonecznika, dyni, nasion chia, łubinu czy gryki. W zależności od preferencji napój możemy dosłodzić cukrem trzcinowym, stewią, miodem, syropem klonowym czy suszonymi owocami. Do czego używać mleka roślinnego? Do tych wszystkich dań, w których użylibyśmy mleka od krowy. Sprawdzi się więc jako doskonała baza do szejków i koktajli. Posłuży nam do zabielania zup i sosów. Pyszna są także ryżowa panna cotta czy migdałowy budyń. Napój roślinny zastąpi zwykłe mleko w naleśnikach czy placuszkach.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru