Wyciskaj na zdrowie
Świeżo wyciskane są nie tylko smaczniejsze, ale też zapewniają nam bardzo szybki dostęp do witamin, minerałów i żywych enzymów. Już w ciągu 15 minut zaczynają one odbudowywać zniszczone komórki. Można oczywiście jeść owoce, efekt będzie podobny, ale wyobraźmy sobie taką sytuację: na litr soku w potrzeba ok. 1,5-2 kg owoców. Dacie radę zjeść 1,5 kg śliwek lub jabłek? A wypicie litra soku nie sprawi większego problemu... Większość z nas sięga zawsze po te same owoce - te, które smakują nam najbardziej. Mniej lubiane - omijamy, choćby były najzdrowsze. Tymczasem przygotowując soki możemy sięgnąć nawet po te, za którymi nie przepadamy. W wieloowocowym napoju ich aromat zniknie, a cenne składniki pozostaną.
Soki mają wiele zalet: dostarczają organizmowi budulca, alkalizują organizm (co jest bardzo ważne dla osób walczących z nadkwasotą), poprawiają jasność umysłu, wzmacniają nasz system immunologiczny. Świeżo wyciskane soki znakomicie pomagają w oczyszczaniu organizmu, a nawet mają właściwości lecznicze.