Dlaczego warto pić sok z rokitnika?

Uważany za superżywność rokitnik znany i ceniony jest od starożytności. Sok pozyskiwany z jego owoców doskonale wpływa na kondycję organizmu, zapewniając zdrowie i urodę. Oto powody, dla których warto włączyć go do diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Co to za roślina?

Obraz
© 123RF.COM

Uważany za superżywność rokitnik znany i ceniony jest od starożytności. Sok pozyskiwany z jego owoców doskonale wpływa na kondycję organizmu, zapewniając zdrowie i urodę. Oto powody, dla których warto włączyć go do diety.

Rokitnik zwyczajny, zwany również pospolitym, pochodzi z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Można się także spotkać z określeniami: "rosyjski ananas", "ananas syberyjski" albo "złoto Syberii". Najczęściej rośnie wzdłuż wybrzeży morskich. Występuje na terenie Europy i Azji, po Chiny (w Chinach ma zresztą miejsce największa koncentracja upraw rokitnika). Rośnie także w Polsce. To silnie rozgałęziony krzew, którego młode pędy zakończone są cierniami. Charakterystyczne dla rośliny są jej owoce w żywym, miedzianym kolorze. W medycynie naturalnej rokitnik ceniony jest tysiącleci lat - stosowali go już starożytni Grecy. Rokitnik znalazł szerokie zastosowanie w medycynie tybetańskiej i mongolskiej. Od 2014 roku w Polsce roślina znajduje się pod ochroną częściową. Jest mrozoodporna.

/ 8Bogactwo witaminy C

Obraz
© 123RF.COM

Owoce rokitnika można spożywać na surowo albo przerabiać na dżemy, galaretki, konfitury, jednak najwięcej walorów ma 100-procentowy sok z rokitnika. Warto go pić z wielu powodów. Owoce tej rośliny odznaczają się cennym składem. Rokitnik to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, odtruwa organizm, bierze udział w syntezie kolagenu, ułatwia gojenie się ran, chroni nas przed odkładaniem się cholesterolu, działa jako przeciwutleniacz, odpowiada za zdrowe serce, zabezpiecza nas przed krwotokami. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży! Do niedawna podejrzewano, że podczas gotowania witamina C obecna w rokitniku nie ulega rozkładowi, obecnie uważa się jednak, że w czasie obróbki może dochodzić do nieznacznej utraty tej witaminy.

/ 8Cenne substancje

Obraz
© 123RF.COM

W rokitniku znajdują się także: witamina E (silny przeciwutleniacz), K, P (flawonoid pochodzenia roślinnego), A (kolejny przeciwutleniacz), D, F (grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz witaminy z grupy B (odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), w tym kwas foliowy, a nawet aktywna witamina B12, co jest ważną informacją dla wegan. Sok z rokitnika warto pić również dla innych wartościowych substancji. Na uwagę zasługują obecne w nim biopierwiastki - żelazo, potas, bor, mangan, fosfor, bor, krzem, wapń. Zawiera też aminokwasy, antocyjaniny, fosfolipidy, garbniki i mało cukru. Cenny w owocach rokitnika jest ponadto mało znany kwas omega-7 z rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych, który podnosi odporność organizmu i chroni nas przed rozwojem groźnych chorób.

/ 8Usprawnia działanie organizmu

Obraz
© 123RF.COM

Substancje obecne w rokitniku przede wszystkim potęgują siły obronne organizmu. Regularnie picie soku z jego owoców podnosi odporność, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. W medycynie tybetańskiej sok z rokitnika stosowany jest na usprawnienie układu trawiennego i krwionośnego. Z badań naukowych wynika, że substancje aktywne obecne w rokitniku wpływają uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych. Sok z rokitnika ochrania również skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV i zwiększa potencję.

/ 8Może leczyć

Obraz
© 123RF.COM

Owoce rokitnika stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych i przeziębieniach. Sok z rokitnika obniża wysoki poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Wspomaga regenerację organizmu po ciężkich kuracjach leczniczych (np. chemioterapii). Warto go pić, by przyśpieszyć gojenie się ran. Sok z rokitnika, co potwierdzono badaniami, może działać też przeciwnowotworowo. Jego podawanie jest zasadne w nadciśnieniu i astmie. Sok z rokitnika znalazł zastosowanie w leczeniu chorób skóry. Obecne w nim związki przyśpieszają regenerację uszkodzonych tkanek i leczą odmrożenia, odparzenia oraz odleżyny.

/ 8Dobry dla psychiki

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na zawartość witamin z grupy B picie soku z rokitnika zalecane jest osobom mającym problemy z koncentracją, rozkojarzonym i rozchwianym emocjonalnie. Kuracja sokiem z rokitnika zapewnia lepszą pamięć i dobre samopoczucie. Sok z rokitnika warto podawać osobom osowiałym, przemęczonym, mającym stany depresyjne, łatwo wpadającym w gniew. Jego regularne stosowanie usprawnia pracę mózgu; z tego względu sok z rokitnika można podawać dzieciom i nastolatkom - jeśli nie będzie odpowiadał im jego specyficzny smak, warto wymieszać go z innym sokiem owocowym, np. porzeczkowym, marchewkowym czy sokiem z mango.

/ 8Gwarancja pięknego wyglądu

Obraz
© 123RF.COM

Picie soku z rokitnika zalecane jest w przypadku awitaminozy, przy skłonnościach do powstawania sińców i żylaków, w stanach zapalnych układu pokarmowego. Sok z rokitnika w połączeniu z sokiem z poziomek korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, dobroczynnie oddziałuje ponadto na wątrobę (jego spożywanie może pomóc w leczeniu marskości). To też naturalny eliksir młodości - zapewni gładką, jędrną, nawilżoną i odżywioną skórę, pomoże pozbyć się sińców spod oczu, spowolni starzenie się organizmu i rozwój zmarszczek. Wyciąg z rokitnika jest składnikiem kosmetyków. Picie soku jest zasadne w przypadku wypadania włosów i w łupieżu.

/ 8Wybierz sok najlepszej jakości

Obraz
© 123RF.COM

Kupując sok z rokitnika, zwróćmy uwagę na jego skład - powinien być to czysty, 100-procentowy sok bez cukru ani żadnych innych dodatków. Sok można pić bez rozcieńczania albo po rozcieńczeniu z wodą lub innym sokiem. Przed wypiciem butelką należy porządnie wstrząsnąć. Sok powinno się chronić przed działaniem promieni słonecznych (dlatego zwykle sprzedawany jest w czarnym szkle). Po otwarciu trzeba przechowywać go w lodówce. Nie zaleca się przekraczania spożycia 50 ml soku dziennie. Kobiety w ciąży przed włączeniem soku z rokitnika do diety powinny skonsultować się z lekarzem. Roślinę można również uprawiać we własnym ogródku - jest mało wymagająca.

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw