Dlaczego warto pić sok z rokitnika?
Uważany za superżywność rokitnik znany i ceniony jest od starożytności. Sok pozyskiwany z jego owoców doskonale wpływa na kondycję organizmu, zapewniając zdrowie i urodę. Oto powody, dla których warto włączyć go do diety.
Co to za roślina?
Uważany za superżywność rokitnik znany i ceniony jest od starożytności. Sok pozyskiwany z jego owoców doskonale wpływa na kondycję organizmu, zapewniając zdrowie i urodę. Oto powody, dla których warto włączyć go do diety.
Rokitnik zwyczajny, zwany również pospolitym, pochodzi z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Można się także spotkać z określeniami: "rosyjski ananas", "ananas syberyjski" albo "złoto Syberii". Najczęściej rośnie wzdłuż wybrzeży morskich. Występuje na terenie Europy i Azji, po Chiny (w Chinach ma zresztą miejsce największa koncentracja upraw rokitnika). Rośnie także w Polsce. To silnie rozgałęziony krzew, którego młode pędy zakończone są cierniami. Charakterystyczne dla rośliny są jej owoce w żywym, miedzianym kolorze. W medycynie naturalnej rokitnik ceniony jest tysiącleci lat - stosowali go już starożytni Grecy. Rokitnik znalazł szerokie zastosowanie w medycynie tybetańskiej i mongolskiej. Od 2014 roku w Polsce roślina znajduje się pod ochroną częściową. Jest mrozoodporna.
Bogactwo witaminy C
Owoce rokitnika można spożywać na surowo albo przerabiać na dżemy, galaretki, konfitury, jednak najwięcej walorów ma 100-procentowy sok z rokitnika. Warto go pić z wielu powodów. Owoce tej rośliny odznaczają się cennym składem. Rokitnik to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, odtruwa organizm, bierze udział w syntezie kolagenu, ułatwia gojenie się ran, chroni nas przed odkładaniem się cholesterolu, działa jako przeciwutleniacz, odpowiada za zdrowe serce, zabezpiecza nas przed krwotokami. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży! Do niedawna podejrzewano, że podczas gotowania witamina C obecna w rokitniku nie ulega rozkładowi, obecnie uważa się jednak, że w czasie obróbki może dochodzić do nieznacznej utraty tej witaminy.
Cenne substancje
W rokitniku znajdują się także: witamina E (silny przeciwutleniacz), K, P (flawonoid pochodzenia roślinnego), A (kolejny przeciwutleniacz), D, F (grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz witaminy z grupy B (odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), w tym kwas foliowy, a nawet aktywna witamina B12, co jest ważną informacją dla wegan. Sok z rokitnika warto pić również dla innych wartościowych substancji. Na uwagę zasługują obecne w nim biopierwiastki - żelazo, potas, bor, mangan, fosfor, bor, krzem, wapń. Zawiera też aminokwasy, antocyjaniny, fosfolipidy, garbniki i mało cukru. Cenny w owocach rokitnika jest ponadto mało znany kwas omega-7 z rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych, który podnosi odporność organizmu i chroni nas przed rozwojem groźnych chorób.
Usprawnia działanie organizmu
Substancje obecne w rokitniku przede wszystkim potęgują siły obronne organizmu. Regularnie picie soku z jego owoców podnosi odporność, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. W medycynie tybetańskiej sok z rokitnika stosowany jest na usprawnienie układu trawiennego i krwionośnego. Z badań naukowych wynika, że substancje aktywne obecne w rokitniku wpływają uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych. Sok z rokitnika ochrania również skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV i zwiększa potencję.
Może leczyć
Owoce rokitnika stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych i przeziębieniach. Sok z rokitnika obniża wysoki poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Wspomaga regenerację organizmu po ciężkich kuracjach leczniczych (np. chemioterapii). Warto go pić, by przyśpieszyć gojenie się ran. Sok z rokitnika, co potwierdzono badaniami, może działać też przeciwnowotworowo. Jego podawanie jest zasadne w nadciśnieniu i astmie. Sok z rokitnika znalazł zastosowanie w leczeniu chorób skóry. Obecne w nim związki przyśpieszają regenerację uszkodzonych tkanek i leczą odmrożenia, odparzenia oraz odleżyny.
Dobry dla psychiki
Ze względu na zawartość witamin z grupy B picie soku z rokitnika zalecane jest osobom mającym problemy z koncentracją, rozkojarzonym i rozchwianym emocjonalnie. Kuracja sokiem z rokitnika zapewnia lepszą pamięć i dobre samopoczucie. Sok z rokitnika warto podawać osobom osowiałym, przemęczonym, mającym stany depresyjne, łatwo wpadającym w gniew. Jego regularne stosowanie usprawnia pracę mózgu; z tego względu sok z rokitnika można podawać dzieciom i nastolatkom - jeśli nie będzie odpowiadał im jego specyficzny smak, warto wymieszać go z innym sokiem owocowym, np. porzeczkowym, marchewkowym czy sokiem z mango.
Gwarancja pięknego wyglądu
Picie soku z rokitnika zalecane jest w przypadku awitaminozy, przy skłonnościach do powstawania sińców i żylaków, w stanach zapalnych układu pokarmowego. Sok z rokitnika w połączeniu z sokiem z poziomek korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, dobroczynnie oddziałuje ponadto na wątrobę (jego spożywanie może pomóc w leczeniu marskości). To też naturalny eliksir młodości - zapewni gładką, jędrną, nawilżoną i odżywioną skórę, pomoże pozbyć się sińców spod oczu, spowolni starzenie się organizmu i rozwój zmarszczek. Wyciąg z rokitnika jest składnikiem kosmetyków. Picie soku jest zasadne w przypadku wypadania włosów i w łupieżu.
Wybierz sok najlepszej jakości
Kupując sok z rokitnika, zwróćmy uwagę na jego skład - powinien być to czysty, 100-procentowy sok bez cukru ani żadnych innych dodatków. Sok można pić bez rozcieńczania albo po rozcieńczeniu z wodą lub innym sokiem. Przed wypiciem butelką należy porządnie wstrząsnąć. Sok powinno się chronić przed działaniem promieni słonecznych (dlatego zwykle sprzedawany jest w czarnym szkle). Po otwarciu trzeba przechowywać go w lodówce. Nie zaleca się przekraczania spożycia 50 ml soku dziennie. Kobiety w ciąży przed włączeniem soku z rokitnika do diety powinny skonsultować się z lekarzem. Roślinę można również uprawiać we własnym ogródku - jest mało wymagająca.
EPN/mp/WP Kuchnia