Najzdrowsze soki z polskich owoców
Soki owocowe to prawdziwa bomba witaminowa. Powinny znajdować się w naszej codziennej diecie, niezależnie od tego, czy jest lato, jesień czy zima. Możemy oczywiście kupować je w sklepie, ale liczmy się z tym, że często w ich składzie będą przeróżne sztuczne substancje, których wolelibyśmy uniknąć. Dlatego najlepiej przygotowywać soki samodzielnie, w domu. Zaopatrzywszy się w dobrą sokowirówkę nie sprawi nam to większego problemu.
Cenne źródło witamin
Soki owocowe to prawdziwa bomba witaminowa. Powinny znajdować się w naszej codziennej diecie, niezależnie od tego, czy jest lato, jesień czy zima. Możemy oczywiście kupować je w sklepie, ale zawsze należy czytać etykiety, aby nie nabrać się na napoje, które tylko pozornie wydają się być zdrowe. Świetnym rozwiązaniem jest oczywiście przygotowywanie soków samodzielnie w domu. Zaopatrzywszy się w dobrą sokowirówkę, nie sprawi nam to większego problemu.
Wyciskaj na zdrowie
Świeżo wyciskane są nie tylko smaczniejsze, ale też zapewniają nam bardzo szybki dostęp do witamin, minerałów i żywych enzymów. Już w ciągu 15 minut zaczynają one odbudowywać zniszczone komórki. Można oczywiście jeść owoce, efekt będzie podobny, ale wyobraźmy sobie taką sytuację: na litr soku w potrzeba ok. 1,5-2 kg owoców. Dacie radę zjeść 1,5 kg śliwek lub jabłek? A wypicie litra soku nie sprawi większego problemu... Większość z nas sięga zawsze po te same owoce - te, które smakują nam najbardziej. Mniej lubiane - omijamy, choćby były najzdrowsze. Tymczasem przygotowując soki możemy sięgnąć nawet po te, za którymi nie przepadamy. W wieloowocowym napoju ich aromat zniknie, a cenne składniki pozostaną.
Soki mają wiele zalet: dostarczają organizmowi budulca, alkalizują organizm (co jest bardzo ważne dla osób walczących z nadkwasotą), poprawiają jasność umysłu, wzmacniają nasz system immunologiczny. Świeżo wyciskane soki znakomicie pomagają w oczyszczaniu organizmu, a nawet mają właściwości lecznicze.
Sok truskawkowy
Z jakich owoców przygotowywać soki? Odpowiedź jest prosta: ze wszystkich. Znakomite są truskawki. Te owoce są bogate w wiele witamin i minerałów. Dostarczają nam mnóstwo witaminy C, wapnia, fosforu, żelaza, witamin A, B1, B2 oraz PP, która reguluje dotlenienie krwi. Sok z truskawek działa ściągająco na skórę, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia. Ma działanie bakteriobójcze, hamuje łojotok i przyspieszają gojenie, dzięki czemu pomaga w walce z trądzikiem. Warto pić sok z truskawek przez cały rok. Znakomity jest także ten przygotowywany z mrożonych owoców, szczególnie jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych, naturalnych truskawek jest bardzo utrudniony.
Sok malinowy
Mało popularny, a wyjątkowo zdrowy jest sok ze świeżych malin. Wszyscy znamy smak słodzonego syropu malinowego, podawanego np. w stanach przeziębienia. Sok ze świeżych owoców ma bardzo podobne właściwości. Znajdziemy w nim witaminy C, E, B1, B2, B6, B9, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, pektyny. Maliny doskonale odżywiają skórę - wygładzają, ujędrniają i wzmacniają naczynia krwionośne. W dodatku wzmacniają organizm, a nawet pomagają w walce z bakteriami i wirusami. Jeśli sok wyjdzie zbyt kwaśny - można go dosłodzić np. cukrem trzcinowym. Lepiej jednak spróbować przyzwyczaić się do tej kwaskowej nuty.
Sok jagodowy
Sok ze świeżych czarnych jagód to kolejna bomba witaminowa. Zawarte w nim antocyjany nie tylko nadają owocom niebieski kolor, ale mają również właściwości naturalnych antyoksydantów. Wspólnie z witaminami A, C i E usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Obecność w soku jagodowym takich minerałów jak: selen, cynk, miedź i mangan wspomaga działanie przeciwutleniaczy. Pamiętajmy również o tym, że sok z jagód poprawia wzrok. Jest to szczególnie ważne dla osób, które przesiadują kilka godzin dziennie przy komputerze. Szklanka niebieskiego soku wzmocni nasze oczy.
Sok z winogron
Coraz częściej w Polsce uprawiane są winogrona. I dobrze, bo sok z tych owoców wspomaga procesy metaboliczne komórek, ich odnowę oraz regenerację wszystkich warstw skóry. Zmniejsza przebarwienia skórne, wspomaga gojenie ran i łagodzi podrażnienia. Sok z winogron jest także znakomity w odchudzaniu.
Sok żurawinowy
Warto również spróbować typowo polskiego soku - z żurawiny. Jest on bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu. Sok z żurawiny wspaniale nawilża skórę, reguluje pH, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. To także źródło naturalnych witamin.
Sok jabłkowy
Na koniec najbardziej popularny polski owoc, czyli jabłka. I tu uwaga - soki wyciskane z jabłek powinny być mętne. Naukowcy dowodzą, że nieklarowany sok z jabłek jest o wiele lepszy od oczyszczonego "kuzyna". Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i przedwczesnemu starzeniu oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie ma takich właściwości. Klarowany sok z jabłek jest prawie całkowicie pozbawiony pektyn, witaminy C i ponad 90 proc. związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazuje niską aktywność przeciwutleniającą. Sok mętny z kolei niszczy wolne rodniki i pomaga np. w walce z chorobami krążenia. Dlatego też profilaktycznie powinniśmy pić świeżo wyciskany sok z jabłek codziennie. Szczególnie teraz, gdy nasz organizm przygotowuje się do zimy, a my jesteśmy narażeni na przeziębienia. Na zdrowie!
AD/mp/WP Kuchnia