Słodkie ziemniaki
Ziemniaki, także ich słodka odmiana, to jedno z warzyw, które jada się niemal wszędzie. Meksyk nie jest tu wyjątkiem. Smażone bataty, serwowane jako osobne danie albo dodatek do mięs, spotkamy na każdym tutejszym targu, jako popularną przekąskę. Ziemniaki znajdziemy też w zupach, plackach i wielu innych daniach. Stanowią składnik bardzo wielu potraw. To dobrze, bo mają znakomity wpływ na organizm. - To cenne źródło białka, tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Słodkie ziemniaki zawierają też sporo związków mineralnych: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod i wiele przeciwutleniaczy - wymienia ekspertka z Akademii Skutecznej Diety. - Spożywanie batatów wspomaga utrzymanie bilansu wodnego oraz reguluje zawartość płynów w układzie krążenia, przez co współuczestniczy w utrzymywaniu
równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Zjadanie bulw batata obniża ryzyko ślepoty, rozwoju cukrzycy, miażdżycy, chorób serca czy raka okrężnicy - dodaje dietetyczka.