Świeże zioła
Powinny być najważniejszym dodatkiem do każdego dania, jednak zimą dostęp do świeżych ziół mamy mocno ograniczony. Na szczęście wiosna to najlepszy moment, by wyhodować sobie własne zioła w doniczce albo skrzynce. Nasiona są powszechnie dostępne - w sklepach zielarskich i ogrodniczych, a także w supermarketach. Z uprawą domowych przypraw poradzi sobie każdy - na opakowaniach zawsze znajdują się informacje dotyczące sadzenia czy pielęgnacji konkretnych ziół. Najpopularniejsze to tymianek, szczypiorek, koperek, bazylia, kolendra, mięta, oregano, natka pietruszki i szałwia. Mają dużo właściwości prozdrowotnych - pobudzają apetyt, regulują przemianę materii, pomagają zwalczyć przeziębienie, wzmacniają odporność, działają rozkurczowo i antydepresyjnie, łagodzą wzdęcia i inne częste schorzenia. Lista ich zalet jest bardzo długa.