Kuchnia grecka
Dieta ma ogromny wpływ na życie Greków. Ich długowieczność, radość życia i optymizm ściśle powiązane są z tym co spożywają. Pachnące słońcem bakłażany i ogórki w Grecji mają wyjątkowy smak. Tzatziki ? czosnkowy sos na bazie naturalnego jogurtu z dodatkiem ziół i ogórków, stał się ulubionym dodatkiem do wielu potraw dla ludzi na całym świecie. Można tylko przyklasnąć, ponieważ każdy składnik sosu to samo zdrowie. Ale to nie wszystko. Bliskość morza daje Grekom nieograniczone możliwości włączania do menu bogatych w białko, najlepszych ryb i owoców morza. Ośmiornica nigdzie nie smakuje tak jak w Grecji. Grecka kuchnia pełna jest dobroczynnych pomidorowych sosów mocno przyprawionych czosnkiem. Zawarty w nim siarczek allilu wzmacnia działanie likopenu, związku o właściwościach przeciwrakowych, który uwalnia się z pomidorów pod wpływem podwyższonej temperatury.