Kuchnia włoska
Z Azji przenosimy się do Europy, ponieważ dietę śródziemnomorską powszechnie uważa się za najzdrowszą na świecie. A jedną z najbardziej lubianych kuchni w tym regionie jest zapewne włoska. Choć niektórym kojarzy się głównie z mało dietetyczną pizzą czy spaghetti, to tak naprawdę to tylko ułamek tego, co oferuje. Włosi wielbią swoją kuchnię. Nie tylko tę wyszukaną i elegancką, lecz przede wszystkim swojską, domową. Głównie dlatego, że jest bardzo urozmaicona i oparta na sezonowości. Warzywa są tu podstawą. Tutaj prym wodzą - niezmiennie od setek lat - bogate w witaminy i minerały pomidory. Występują pod każdą postacią - w sosach, sałatkach, pieczone, duszone. A to znaczy, że jest tam dużo likopenu. Nie zapominajmy przy tym o owocach, które wyjątkowo orzeźwiają i sycą. W klimacie śródziemnomorskim pomarańcze, winogrona i cytryny smakują wyśmienicie i są o wiele zdrowszą przekąską niż ciężkie i tuczące ciasta. Do tego bogate w białko potrawy z owoców morza. Włoskie frutti di mare to przede wszystkim krewetki,
kalmary i małże.