Kuchnia chińska
Widzieliście kiedyś otyłego Chińczyka? Wyszukanie takiego może okazać się trudnym zadaniem. Zdrowa dieta mieszkańców Chin trzyma w ryzach ich sylwetki i zapobiega wielu chorobom. Menu tego kraju jest odmienne. Wynika to z ogromnej powierzchni, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. Najbardziej charakterystyczne dla całych Chin są: ryż, warzywa, wodorosty i ryby, które nie dość, że są szalenie zdrowe, to można je jeść bez obaw o los własnej figury. Odpowiednio sporządzone danie chińskie powinno zawierać warzywa w postaci półtwardej, a nie jest przecież tajemnicą, że krótki proces obróbki termicznej gwarantuje zachowanie składników odżywczych i witamin. Często potrawy przyrządza się na parze - jak na przykład szybkie przekąski typu dim sum (odpowiednik hiszpańskich tapas czy greckich mezedes) w postaci np. pierożków wan tan nadziewanych krewetkami, warzywami czy mięsem. To jeszcze bardziej ogranicza kaloryczność dania. Zdrowia dodaje tez dziki ryż bogaty w antocyjany, a także zielona herbata, która
nie tylko w kuchni, ale też w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat.