Orzechy włoskie
Z orzechów najlepsze są orzechy włoskie. Przewyższają orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowce czy pistacje. Zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne. Przy tym działają one od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E. Dodając je do swojej diety robimy krok w kierunku polepszenia działania układu krążenia, bo orzechy włoskie pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy - przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Regularne spożywanie małych ilości obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II. Jedyną ich wadą jest wysoka kaloryczność (100 g to 645 kcal). Dlatego zalecana dzienna dawka to 7 orzechów. W porównaniu z innymi orzechami zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3 . Są bogate w błonnik i witaminy z grupy B.