Awokado
Aztekowie nazywali je masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na dużą zawartość tłuszczu (18-30 proc.). Jednak są to głównie dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie extra vergine), który zmniejsza ryzyko powstania raka piersi. Mimo, że awokado jest kaloryczne - 100 g liczy ok. 130-200 kcal - to zawiera tylko minimalne ilości cukru, polecane jest więc diabetykom. Swój zielony kolor zawdzięcza temu, że ma więcej luteiny niż jakiekolwiek inny owoc, dzięki czemu świetnie wpływa na wzrok. Zawiera także glutation i fitosterol, które hamują wchłanianie cholesterolu. Poza tym ma sporo witamin, m.in.: B1, B2, E, D, C, a także: karoteny i białko. W awokado znajdziemy też znaczne ilości lecytyny, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego.