Fermentowane produkty
Jogurt, kefir, ale też kiszona kapusta czy ogórki świetnie działają na nasz organizm. Fermentowane napoje mleczne zawierają żywe kultury bakterii hamujące rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Ułatwiają także przyswajanie zawartych w napojach mlecznych składników odżywczych (wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B). Zawierają substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii gnilnych, wykazują właściwości antynowotworowe i antymutagenne.
"Kiszonki" z kolei zawierają duże pokłady witaminy C, która wzmacnia cały organizm. Wchodzące w skład kapusty kiszonej fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo. Oprócz witamin, kapusta kwaszona posiada również w swym składzie sole mineralne - wapń, magnez, żelazo i potas. Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzmacnia odporność, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i poprawia apetyt. Ponadto działa ochronnie na wątrobę, śledzionę i pęcherzyk żółciowy. Działa pobudzająco na wzrost komórek, a w efekcie odmładza. Picie soku z surowej kapusty zalecane jest nawet przy anemii.