Łosoś w panierce z sezamu
Tłuste ryby morskie dostarczają niezbędnych kwasów omega-3, szczególnie ważnych dla serca i mózgu. Łosoś zawiera witaminę D, na której niedobór cierpi wielu z nas. O to ona odpowiada za lepszą odporność i zdrowe kości!
Składniki: 150 g makaronu chińskiego, 2 limonki, 200 g filetu z łososia, 4 łyżeczki ziaren sezamu, 1 ząbek czosnku, 4 łyżeczki pasty tahini, 1 mały zielony ogórek, 2 marchewki, 1/2 awokado, 1/2 świeżej papryczki chili, garść posiekanej kolendry, garść rzeżuchy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i skrop sokiem z limonki. Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Każdy obtocz w ziarnach sezamu. Smaż na rozgrzanej patelni, aż kawałki ryby będą złociste. Przygotuj sałatkę. Ogórek i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przesyp do miski. Dodaj rzeżuchę i awokado. W mikserze zblenduj oliwę z oliwek z pastą tahini, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Łososia udekoruj kolendrą i chili. Podawaj z ugotowanym makaronem i sałatką.