Sałatka z kaszą quinoa, słodkimi ziemniakami i orzechami
Wszystkie najzdrowsze produkty na jednym talerzu, a najważniejszy z nich to kasza quinoa (komosa ryżowa). Jest ona źródłem pełnowartościowego białka i wielu przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i zapewniają długą młodość.
Składniki: pęczek kolendry, 1 dojrzałe awokado, 20 g sera feta, 500 g batatów, 200 g kaszy quinoa, pół dużego brokułu, 35 g mieszanki różnych orzechów, 30 g mieszanki różnych kiełków, 1 owoc granatu, 1 świeża papryczka chili, sok z 1 limonki, szczypta słodkiej papryki, szczypta cynamonu, sól morska i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego
*Przygotowanie: *bataty obierz i pokrój w grube plastry. Posyp je cynamonem i słodką papryką. Skrop oliwą z oliwek, oprósz delikatnie solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj kaszę qinoa według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż do dużej miski. Brokuły ugotuj na parze, ostudź i dodaj do kaszy. Na brokułach ułóż upieczone bataty, uprażone na patelni orzechy, kiełki, pokrojone drobno awokado i ziarenka granatu. Przygotuj sos: wymieszaj około 6 łyżek soku z granatu z 3 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z limonki i octem balsamicznym. Dodaj sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Polej sałatkę i wymieszaj wszystko razem. Na wierzch rozsyp pokruszoną fetę i udekoruj kolendrą.