Zupa z pieczonych marchewek i kopru włoskiego
Tradycyjna zupa, która rozgrzewa w zimne dni. Można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść zawsze wtedy, gdy dopada głód. Sekretem jej smaku jest dodatek kopru włoskiego. To warzywo jest bogate w potas i witaminę C. Zawiera dużo błonnika i kwasu foliowego i ma niewiele kalorii.
*Składniki: *1 kg marchewki, 2 fenkuły (kopry włoskie), 1 cebula, oliwa z oliwek, dwa ząbki czosnku, 2 l bulionu warzywnego
Przygotowanie: marchew, koper włoski i cebule obierz i pokrój. Przełóż na blachę do pieczenie i skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Dodaj posiekane ząbki czosnku, wymieszaj i jeszcze chwilę podpiekaj. Warzywa przełóż do dużego garnka i zalej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj powoli przez około 20 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem.