Rosyjska solanka
Ta najpopularniejsza rosyjska zupa może lekko zaskakiwać smakiem. Jest jednocześnie cierpka i kwaśna, ale również bardzo smaczna. Aby przygotować ją w domu, potrzebujemy: mięso wołowe, karkówkę, boczek wędzony, kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kilka ogórków kiszonych, dwa ziemniaki, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka oliwek bez pestek, kilka suszonych grzybów, cytrynę, śmietanę 18 proc., liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki. Mięso, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, odszumowujemy, dodajemy sól i przyprawy, gotujemy, aż mięso zmięknie. Dodajemy pokrojone w plasterki warzywa, w tym ziemniaki. Gotujemy nadal. Na koniec dodajemy starte ogórki kiszone, plasterki cytryny i oliwki. Solanka najlepsza jest kolejnego dnia.