Najpopularniejsze zupy z Europy. Podróż po naszym kontynencie z miską i łyżką
Smaczne i aromatyczne
Choć wiele osób uważa, że polskie zupy są najlepsze, to czasem warto zamienić rosół, grzybową, pomidorową czy ogórkową na zupy z innych krajów naszego kontynentu. Niektóre z nich to światowej sławy kulinarne klasyki. Przedstawiamy najsłynniejsze zupy z pięciu krajów Europy. Warto spróbować ich podczas zagranicznych wojaży lub przygotować we własnej kuchni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rosyjska solanka
Ta najpopularniejsza rosyjska zupa może lekko zaskakiwać smakiem. Jest jednocześnie cierpka i kwaśna, ale również bardzo smaczna. Aby przygotować ją w domu, potrzebujemy: mięso wołowe, karkówkę, boczek wędzony, kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kilka ogórków kiszonych, dwa ziemniaki, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka oliwek bez pestek, kilka suszonych grzybów, cytrynę, śmietanę 18 proc., liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki. Mięso, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, odszumowujemy, dodajemy sól i przyprawy, gotujemy, aż mięso zmięknie. Dodajemy pokrojone w plasterki warzywa, w tym ziemniaki. Gotujemy nadal. Na koniec dodajemy starte ogórki kiszone, plasterki cytryny i oliwki. Solanka najlepsza jest kolejnego dnia.
Włoskie minestrone
Zupy jarzynowe są znane w każdym kraju świata, ale włoskie minestrone jest wyjątkowe. Składniki: bulion warzywny, pomidory, cukinia, czerwona papryka, kapusta włoska, seler naciowy, biała fasola z puszki, tymianek, świeża bazylia, szczypiorek, sól, pieprz i kawałek skórki parmezanu. Na małym ogniu gotujemy wywar warzywny wraz ze skórką sera. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. W kostkę kroimy cukinię, paprykę i kapustę. Łodygi selera szatkujemy na kawałki. Pokrojone warzywa razem z biała fasola dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy. Dodajemy posiekane zioła. Zupę podaje się z drobnym makaronem.
Hiszpańskie gazpacho
Chłodniki to nie tylko polska specjalność. Gazpacho z pomidorów jest zupą tak pyszną, że mieszkańcy Hiszpanii nie wyobrażają sobie upalnego dnia bez talerza tego chłodniku. Na jego przygotowanie potrzebne nam będą: trzy ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy, kilka pomidorów, ogórek, papryka, cebula, cztery kromki białego chleba, dwie łyżki octu jabłkowego, sól. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Cebule i czosnek siekamy drobno, podobnie kroimy paprykę i ogórka. Wszystkie warzywa wrzucamy do blendera, wlewamy oliwę i ocet, dodajemy porwany na kawałki chleb i trochę wody. Wszystko miksujemy, w miarę potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i schładzamy. Podajemy z pieczywem.
Węgierska halászlé
Spośród wielu odmian zup rybnych, węgierska halászlé wyróżnia się bardzo wyrazistym smakiem. Do zrobienia wywaru potrzebne nam będą: pół karpia, marchewka, pietruszka, seler, cebula, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe. Pozostałe składniki to: dzwonka z karpia, puszka pomidorów, cebula, czosnek, ostra świeża papryka, śmietana, olej, pieprz, cukier i sól. Z ryby, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Musi być on bardzo esencjonalny. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę. Dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy. Do gotowego, gorącego wywaru dodajemy dzwonka karpia, gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy.
Francuska zupa cebulowa
Najsłynniejsza francuska zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Potrzebujemy: kilka dużych cebuli, czosnek, suszony tymianek, bulion wołowy, bagietkę, żółty ser, oliwę, ostrą paprykę, pieprz i sól. Cebule kroimy w piórka, czosnek na plasterki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej warzywa. Gdy zmiękną, zalewamy je bulionem, dodajemy tymianek, sól i pieprz. Gotujemy pół godziny. Rozlewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzchu układamy kromkę bagietki, posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się zrumieni.