Najpopularniejsze zupy z Europy. Podróż po naszym kontynencie z miską i łyżką

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smaczne i aromatyczne

Obraz
© 123RF

Choć wiele osób uważa, że polskie zupy są najlepsze, to czasem warto zamienić rosół, grzybową, pomidorową czy ogórkową na zupy z innych krajów naszego kontynentu. Niektóre z nich to światowej sławy kulinarne klasyki. Przedstawiamy najsłynniejsze zupy z pięciu krajów Europy. Warto spróbować ich podczas zagranicznych wojaży lub przygotować we własnej kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Rosyjska solanka

Obraz
© 123RF

Ta najpopularniejsza rosyjska zupa może lekko zaskakiwać smakiem. Jest jednocześnie cierpka i kwaśna, ale również bardzo smaczna. Aby przygotować ją w domu, potrzebujemy: mięso wołowe, karkówkę, boczek wędzony, kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kilka ogórków kiszonych, dwa ziemniaki, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka oliwek bez pestek, kilka suszonych grzybów, cytrynę, śmietanę 18 proc., liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, czosnek, natkę pietruszki. Mięso, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, odszumowujemy, dodajemy sól i przyprawy, gotujemy, aż mięso zmięknie. Dodajemy pokrojone w plasterki warzywa, w tym ziemniaki. Gotujemy nadal. Na koniec dodajemy starte ogórki kiszone, plasterki cytryny i oliwki. Solanka najlepsza jest kolejnego dnia.

/ 6Włoskie minestrone

Obraz
© 123RF

Zupy jarzynowe są znane w każdym kraju świata, ale włoskie minestrone jest wyjątkowe. Składniki: bulion warzywny, pomidory, cukinia, czerwona papryka, kapusta włoska, seler naciowy, biała fasola z puszki, tymianek, świeża bazylia, szczypiorek, sól, pieprz i kawałek skórki parmezanu. Na małym ogniu gotujemy wywar warzywny wraz ze skórką sera. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. W kostkę kroimy cukinię, paprykę i kapustę. Łodygi selera szatkujemy na kawałki. Pokrojone warzywa razem z biała fasola dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy. Dodajemy posiekane zioła. Zupę podaje się z drobnym makaronem.

/ 6Hiszpańskie gazpacho

Obraz
© 123RF

Chłodniki to nie tylko polska specjalność. Gazpacho z pomidorów jest zupą tak pyszną, że mieszkańcy Hiszpanii nie wyobrażają sobie upalnego dnia bez talerza tego chłodniku. Na jego przygotowanie potrzebne nam będą: trzy ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy, kilka pomidorów, ogórek, papryka, cebula, cztery kromki białego chleba, dwie łyżki octu jabłkowego, sól. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Cebule i czosnek siekamy drobno, podobnie kroimy paprykę i ogórka. Wszystkie warzywa wrzucamy do blendera, wlewamy oliwę i ocet, dodajemy porwany na kawałki chleb i trochę wody. Wszystko miksujemy, w miarę potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i schładzamy. Podajemy z pieczywem.

/ 6Węgierska halászlé

Obraz
© 123RF

Spośród wielu odmian zup rybnych, węgierska halászlé wyróżnia się bardzo wyrazistym smakiem. Do zrobienia wywaru potrzebne nam będą: pół karpia, marchewka, pietruszka, seler, cebula, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe. Pozostałe składniki to: dzwonka z karpia, puszka pomidorów, cebula, czosnek, ostra świeża papryka, śmietana, olej, pieprz, cukier i sól. Z ryby, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Musi być on bardzo esencjonalny. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę. Dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy. Do gotowego, gorącego wywaru dodajemy dzwonka karpia, gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy.

/ 6Francuska zupa cebulowa

Obraz
© iStock.com

Najsłynniejsza francuska zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Potrzebujemy: kilka dużych cebuli, czosnek, suszony tymianek, bulion wołowy, bagietkę, żółty ser, oliwę, ostrą paprykę, pieprz i sól. Cebule kroimy w piórka, czosnek na plasterki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej warzywa. Gdy zmiękną, zalewamy je bulionem, dodajemy tymianek, sól i pieprz. Gotujemy pół godziny. Rozlewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzchu układamy kromkę bagietki, posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się zrumieni.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?