Lista najostrzejszych dodatków do dań
Miejsce czwarte zajmuje papryka Naga Viper. Ze względu na fakt, iż ma 1 382 118 SHU, jej jedzenie może być bolesne. Paraliżuje język, wywołuje silne pieczenie gardła. Po jej konsumpcji zazwyczaj potrzebna jest konsultacja lekarska. Podobnie, jak wcześniejsze papryki, ta również została wpisana do księgi rekordów Guinnessa.
Podium otwiera papryka Trinidad Scorpion Butch (widoczna na zdjęciu). Jej ostrość to około 1 463 700 SHU.
Na miejscu drugim należy wymienić paprykę noszącą nazwę Trinidad Moruga Scorpion. Ten gatunek osiągnął poziom ponad 2 000 000 SHU. Zaskoczeniem jest fakt, że to warzywo to połączenie smaku ostrego ze słodkim.
Mianem najostrzejszego określono sos 16 Million Reserve. Wyprodukowano go w celach kolekcjonerskich, a nie do regularnej sprzedaży czy używania w kuchni. Na świecie jest tylko 999 buteleczek z tym rarytasem, a każda z nich ma pojemność 1 ml. Ostrość produktu w skali Scoville’a wynosi 16 000 000 SHU, czyli tyle co czysta kapsaicyna! To 8 razy więcej niż w najostrzejszej papryce świata.