Najostrzejsze dodatki do potraw
Kuchnia intensywnych smaków i doznań
Za najbardziej wyraziste i pikantne uchodzą popisowe dania kuchni meksykańskiej, tajskiej i indyjskiej. Przedstawiamy listę najostrzejszych przepraw i sosów, które są podstawowym składnikiem dań "z charakterem", a także korzyści płynące z ich spożywania i sposoby, które pomogą wrócić do formy po zjedzeniu tych smakołyków.
16 stycznia obchodzimy w Polsce Dzień Pikantnych Potraw. Za ostry smak dodatków odpowiadają trzy substancje znajdujące się w niektórych produktach. To kapcaicyna (znaleźć ją można we wszystkich odmianach papryki, a jej natężenie ustala stopień pikantności), piperyna (znajduje się w pieprzu) oraz izotiocyjanian allilu (to związek lotny, który wchodzi w skład niektórych roślin, np. w chrzan i odpowiada za ich piekący smak).
Za najbardziej wyraziste i pikantne uchodzą popisowe dania kuchni meksykańskiej, tajskiej i indyjskiej. Przedstawiamy listę najostrzejszych przepraw i sosów, które są podstawowym składnikiem potraw "z charakterem", a także korzyści płynące z ich spożywania i sposoby, które pomogą wrócić do formy po zjedzeniu tych smakołyków.