Jagody acai
Nazywane są "sekretem długowieczności" albo "odżywczym cudem". Stanowią niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy, wśród których na szczególną uwagę zasługują antocyjany, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pod tym względem jagody acai mają trzydziestokrotnie silniejsze działanie od czerwonych winogron. Acai są także najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który niszczy komórki rakowe i wzmacnia odporność organizmu. Spożywanie jagód acai korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia widzenie i chroni nas przed chorobami oczu. Zaobserwowano też, że jagody acai mogą przyczynić się do redukcji masy ciała. Dzieje się tak, ponieważ składniki tych owoców podkręcają przemianę materii. Włączenie jagód do jadłospisu pomaga także utrzymać poziom cukru na stabilnym poziomie, a przy tym stabilizuje apetyt, chroniąc nas przed atakami głodu.