Najmodniejsze produkty spożywcze w 2015 roku
Moda i trendy również tyczy się kulinariów i sposobu odżywiania. W tym roku mocno wyróżniły się w tym temacie super foods, czyli super żywność, która wyjątkowo wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Smaczne, zdrowe i modne
Moda i trendy również tyczą się kulinariów i sposobu odżywiania. W tym roku mocno wyróżniły się w tym temacie super foods, czyli żywność, która wyjątkowo wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Na uwagę wśród zagranicznych hitów dietetycznych zasługuje m.in. jarmuż.
Nasiona chia
Te wyjątkowe ziarenka spożywane najczęściej w postaci puddingu to skarbnica niezbędnych składników. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, dostarczają większe dawki żelaza niż szpinak, a w swoim składzie mają więcej wapnia niż mleko. Są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Tym samym opóźniają procesy starzenia się skóry i chronią przed chorobami układu sercowego. Poleca się je również dla osób na diecie, gdyż są drugim po otrębach pszennych najcenniejszym źródłem błonnika, a ten jak wiadomo usprawnia proces trawienia i skutecznie pobudza perystaltykę jelit.
Jagody acai
Nazywane są "sekretem długowieczności" albo "odżywczym cudem". Stanowią niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy, wśród których na szczególną uwagę zasługują antocyjany, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pod tym względem jagody acai mają trzydziestokrotnie silniejsze działanie od czerwonych winogron. Acai są także najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który niszczy komórki rakowe i wzmacnia odporność organizmu. Spożywanie jagód acai korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia widzenie i chroni nas przed chorobami oczu. Zaobserwowano też, że jagody acai mogą przyczynić się do redukcji masy ciała. Dzieje się tak, ponieważ składniki tych owoców podkręcają przemianę materii. Włączenie jagód do jadłospisu pomaga także utrzymać poziom cukru na stabilnym poziomie, a przy tym stabilizuje apetyt, chroniąc nas przed atakami głodu.
Orzechy macadamia
Ich ojczyzną jest daleka Australia, ale są bardzo popularne także w europejskich krajach. Mają bardzo twardą łupinę, z którą nie radzi sobie nawet dziadek do orzechów. Nic dziwnego, że można je u nas kupić wyłącznie obrane i gotowe do zjedzenia. Orzechy można dodawać do ciast, słodkich kremów i farszów. Mają delikatny, maślany smak. W dodatku są bardzo zdrowe. Obniżają poziom złego cholesterolu i dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych. Orzechy macadamia mają największą zawartość tłuszczów spośród wszystkich innych odmian, bo aż 76 proc. Warto jeść je z umiarem, bo są bardzo kaloryczne.
Spirulina
Ta niebiesko-zielona alga w kształcie spirali to jedna z najstarszych roślin świata. Składa się głównie z białka, które stanowi, aż 55 - 70 proc. tej rośliny. Białko obecne w spirulinie jest lekkostrawne i doskonale się wchłania. O ile z białka wołowego przyswajamy ok. 20 proc., ze spiruliny aż 85 proc.
Alga ta jest dobrym wyborem dla osób przewlekle chorych, wyniszczonych, sportowców, wegetarian, a także osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, które powinny ograniczyć podaż produktów pochodzenia zwierzęcego. Spirulina swoją zieloną barwę zawdzięcza zawartości chlorofilu, który działa oczyszczająco i odtruwająco. Pomaga też usunąć z organizmu metale ciężkie.
Warto wiedzieć, że 10 g spiruliny pokrywa zapotrzebowanie na żelazo w 80 proc. Inne cenne składniki, które w niej znajdziemy to: potas, wapno, kwas foliowy, witamina A, B1, B2, B3, B6, magnez, witamina E, witamina C. Zawarta w spirulinie witamina D zwiększa wchłanianie wapnia.
Jagody goji
O ich zbawiennym wpływie na ludzki organizm Chińczycy wiedzą od kilku tysięcy lat. Tamtejsze legendy mówią o rekordowej długowieczności osób regularnie jadających jagody goji. W ich składzie rzeczywiście znajduje się sporo witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Produkt ten są również rekordzistami, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy sobie wyobrazić, że w garstce owoców goji jest więcej witaminy C niż w kilogramie pomarańczy. Ponadto cechują się dużą ilością przyswajalnego białka m.in. dzięki szerokiej palecie aminokwasów. Te czerwone owoce to również znakomite źródło wapnia, żelaza, cynku, fosforu i luteiny. Wierzy się, że pomagają w diecie odchudzającej. Posiadają dużo błonnika wspierającego proces trawienia.
Miód manuka
Manuka jest nazywany najdroższym miodem świata. Ma bardzo wiele zdrowotnych właściwości. Chroni nas przed zarazkami, działa antybakteryjnie i świetnie wpływa na układ krążenia. Warto mieć go w swojej kuchni w okresie przeziębień. Produkt powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów z krzewu o tej samej nazwie. Roślina ta ma szerokie, zielone liście i drobne białe kwiaty. To one są źródłem drogocennego nektaru. Krzew rośnie głównie w Nowej Zelandii, ale porasta też obszary południowo-wschodniej Australii.
Jarmuż
W jarmużu znajdują się karotenoidy (beta karoten, luteina i zeaksantyna). Przeciwutleniacze te hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a w konsekwencji mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Naukowo dowiedziono, że dotyczy to szczególnie raka jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Jest niskokaloryczny, dlatego często dodaje się go do warzywnych koktajli oczyszczających lub robi się z niego zdrowe chipsy.
Quinoa - komosa ryżowa
Komosa uważana jest za najstarsze zboże świata, cenione przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość białka (około 20 proc.) i niezbędnych aminokwasów. Pod tym względem, a także zawartości błonnika i żelaza, quinoa jest nawet bogatsza od brązowego ryżu. Ale to nie wszystko - w komosie znajdziemy też dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, D oraz z gr. B, a także duże dawki magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i innych cennych pierwiastków. Łatwo też znaleźć dla niej zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się się jako alternatywa dla ryżu, kasz czy makaronów.
Olej kokosowy
W składzie oleju kokosowego znajduje się zdrowy kwas laurynowy, który przede wszystkim działa wspomagająco na układ immunologiczny. Wykazuje też działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Spożywanie oleju kokosowego pomaga także pozbyć się zapalenia płuc - potwierdziły to badania amerykańskich specjalistów. Olej obniża również poziom "złego" cholesterolu LDL, chroni serce, pomaga pozbyć się zmęczenia, chroni przed chorobą Alzheimera i wirusem HIV, łagodzi problemy jelitowe, leczy hemoroidy. Ze względu na swoje cenne właściwości olej kokosowy stosowany jest też w kosmetyce - nie tylko w pielęgnacji włosów, ale i skóry, zwłaszcza przesuszonej i szorstkiej. Jego zaletą jest trwałość i fakt, że nie zmienia smaku potraw.
Młody zielony jęczmień
Tygodniowe łodyżki jęczmienia zawierają aminokwasy, enzymy, chlorofil oraz minerały: magnez, potas, żelazo, cynk i wapń. Już ten skład świadczy o tym, jaka to zdrowotna bomba. W dodatku młody jęczmień jest źródłem witamin - kwasu foliowego, który ułatwia przyswajanie żelaza, witaminy C, witamin z grupy B, biotyny oraz witaminy A. Młody jęczmień zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Bardzo wartościowym składnikiem młodego jęczmienia jest błonnik, który reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i w dodatku zmniejsza apetyt. Zielony jęczmień jest także bardzo polecany dla cukrzyków (obniża poziom cukru oraz cholesterolu) oraz osobom z niskim poziomem żelaza, osobom starszym i osłabionym po przebytej chorobie. Jeść go mogą wszyscy, nie ma żadnych przeciwwskazań.