Dieta Mind
Twórczyni tej diety, amerykańska lekarka Martha Morris, wyliczyła, że stosując ją przez pięć lat, można odmłodzić mózg o prawie osiem lat. Według lekarki, każda osoba, niezależnie od wieku, powinna na nią przejść, ponieważ obniża poziom cholesterolu, chroni serce, odmładza skórę, zapobiega nowotworom. W diecie Mind najważniejsza jest cyfra „pięć”. Istnieje pięć grup produktów, które powinny jak najczęściej lądować na naszych talerzach, oraz pięć takich, których należy unikać.
Warzywa, zwłaszcza zielone liściaste, możemy spożywać w dowolnych ilościach, ale przynajmniej raz dziennie na surowo. Raz dziennie lub co drugi dzień powinniśmy jeść także warzywa strączkowe, a trzy razy dziennie gruboziarniste pieczywo, makarony razowe, kasze lub brązowy ryż. Dieta dopuszcza też owoce, nabiał, orzechy, oliwę oraz kawę, herbatę, a nawet lampkę czerwonego wina każdego dnia. Mięso i ryby jemy co drugi dzień zamiennie z warzywami strączkowymi. Sery żółte i pleśniowe ograniczamy do maksimum trzech posiłków w tygodniu i to w bardzo małych porcjach (plasterek). A przede wszystkim unikamy słodyczy.
Przykładowe menu na jeden dzień:
Śniadanie: dwie kromki ciemnego pieczywa z sałatą i gotowanym jajkiem oraz ogórkiem.
Drugie śniadanie: garść nasion słonecznika.
Obiad: pieczony łosoś z łyżką oliwy i sokiem z cytryny,
Podwieczorek: pełnoziarnisty tost z chudym twarogiem.
Kolacja: razowy makaron z brokułem, pomidorem i jajkiem.