Dieta ketogeniczna
Choć budzi wiele kontrowersji, dieta ketogeniczna zyskuje coraz więcej fanów. Zgodnie z jej zaleceniami, każdego dnia powinniśmy dostarczać organizmowi energię, według ściśle określonej zasady - 10 proc. z węglowodanów, 20 proc. z białka i 70 proc. z tłuszczu. W wyniku wyraźnego ograniczenia węglowodanów, organizm musi czerpać energię z tłuszczu i zostaje wprowadzony w stan ketozy - sytuacji, w której paliwem dla mózgu są ciała ketonowe wytworzone w metabolizmie tłuszczów, a nie glukoza.
Najważniejszym elementem diety jest zaplanowanie i zakup dobrych jakościowo i odpowiednich produktów. Spożywane łuszcze mają być zdrowe. Generalna zasada nakazuje, iż tłuszcze nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone powinny odpowiadać stosunkowi 1:1:1.
Przykładowe menu na jeden dzień:
Śniadanie: omlet z wędzonym boczkiem, zieloną pietruszką i pomidorami.
Drugie śniadanie: serek wiejski z posiekanymi migdałami i winogronami.
Obiad: pieczone udo z kurczaka z sałatką z lekko podgotowanych brokułów skropionych olejem lnianym.
Podwieczorek: awokado z pomidorami i mozzarellą.
Kolacja: pieczony filet z pstrąga z masłem chrzanowym (dwie łyżki masła ugniatamy z widelcem z dwoma łyżkami chrzanu, szczyptą soli i pieprzu).