Pyszna kartoflanka
Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Jemy je w różnych postaciach, ale coraz rzadziej przygotowujemy tradycyjną kartoflankę. Warto wrócić do tego przepisu. Składniki: kilka dużych ziemniaków, kawałek chudej kiełbasy, dwie marchewki, dwa ząbki czosnku, kawałek selera, pietruszka, por, suszony lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka mąki, koperek. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, czosnek, startą na tarce na grubych oczkach marchew, selera i pietruszkę, pokrojonego pora, kiełbasę i cebulę. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy czubatą łyżkę mąki i robimy lekko złocistą zasmażkę. Dodajemy ją do zupy i gotujemy kilka minut. Na koniec ozdabiamy posiekanym koperkiem.