Najlepsze zupy na jesień. Rozgrzewają i sycą na długo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zupa

Obraz
© 123RF

Polacy słyną z zup. To nasze popisowe dania, a najlepsze są te zupy, w których wykorzystujemy sezonowe produkty, a tych jesienią nam nie brakuje. Świeże warzywa i grzyby, czyli symbole tej pory roku, będą świetną bazą do aromatycznych i pysznych zup. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Krem z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, ile witamin i składników mineralnych zawiera to wspaniałe, pomarańczowe warzywo. Na przygotowanie naszej aksamitnej zupy potrzebujemy: małą dynię, dwa ziemniaki, marchewkę, litr wywaru warzywnego, cebulę, kawałek świeżego imbiru, cytrynę, sól, pieprz, trochę cukru i trochę śmietany 30 proc. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i obieramy ją. Kroimy w kostkę, podobnie jak obrane ziemniaki i marchewkę. Cebulę siekamy drobno. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości, a następnie miksujemy. Doprawiamy do smaku posiekanym imbirem i przyprawami, dodajemy łyżkę soku z cytryny i śmietanę. Mieszamy i podajemy z grzankami.

/ 6Zupa z prawdziwków

Obraz
© 123RF

Grzybów w polskich lasach jest mnóstwo, więc możemy sobie pozwolić na przygotowania wykwintnej zupy z borowików, najbardziej szlachetnych polskich grzybów. Składniki: kilogram borowików, cebula, czosnek, marchewkę, świeży rozmaryn, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, wywar warzywny, śmietana i masło. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy jeszcze chwilę. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Wlewamy wywar, dodajemy przyprawy i gotujemy pół godziny. Na koniec zaprawiamy śmietaną i podajemy z makaronem.

/ 6Zupa selerowa

Obraz
© 123RF

Seler korzeniowy jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Rzadko używamy go jako główny składnik dań, a szkoda. Do zrobienia naszej zupy potrzebne będą: dwa duże selery, biała część pora, marchewka, dwa ziemniaki, sok z jednej cytryny, bulion drobiowy, sól, pieprz, natka pietruszki. Warzywa obieramy i kroimy w duże kawałki. Gotujemy je w bulionie, aż będą miękkie i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki i podajemy z grzankami.

/ 6Pyszna kartoflanka

Obraz
© Shutterstock.com

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Jemy je w różnych postaciach, ale coraz rzadziej przygotowujemy tradycyjną kartoflankę. Warto wrócić do tego przepisu. Składniki: kilka dużych ziemniaków, kawałek chudej kiełbasy, dwie marchewki, dwa ząbki czosnku, kawałek selera, pietruszka, por, suszony lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka mąki, koperek. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, czosnek, startą na tarce na grubych oczkach marchew, selera i pietruszkę, pokrojonego pora, kiełbasę i cebulę. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy czubatą łyżkę mąki i robimy lekko złocistą zasmażkę. Dodajemy ją do zupy i gotujemy kilka minut. Na koniec ozdabiamy posiekanym koperkiem.

/ 6Zupa krem z pora

Obraz
© iStock.com

Por to bardzo niedoceniane warzywo. Traktujemy go jako dodatek do włoszczyzny, a przecież sam w sobie jest bardzo smaczny i, przede wszystkim, zdrowy. Na naszą zupę potrzebujemy: litr wywaru warzywnego, trzy duże pory, dwa ziemniaki, pęczek dymki, masło, oliwę z oliwek, śmietanę 36 proc., sól i pieprz. Usuwamy zieloną, twardą część pora, a pozostałą kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy drobno, ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy je wywarem, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy je, dodajemy śmietanę i podajemy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce