Najlepsze zupy na jesień. Rozgrzewają i sycą na długo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zupa

Obraz
© 123RF

Polacy słyną z zup. To nasze popisowe dania, a najlepsze są te zupy, w których wykorzystujemy sezonowe produkty, a tych jesienią nam nie brakuje. Świeże warzywa i grzyby, czyli symbole tej pory roku, będą świetną bazą do aromatycznych i pysznych zup. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Krem z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, ile witamin i składników mineralnych zawiera to wspaniałe, pomarańczowe warzywo. Na przygotowanie naszej aksamitnej zupy potrzebujemy: małą dynię, dwa ziemniaki, marchewkę, litr wywaru warzywnego, cebulę, kawałek świeżego imbiru, cytrynę, sól, pieprz, trochę cukru i trochę śmietany 30 proc. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i obieramy ją. Kroimy w kostkę, podobnie jak obrane ziemniaki i marchewkę. Cebulę siekamy drobno. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości, a następnie miksujemy. Doprawiamy do smaku posiekanym imbirem i przyprawami, dodajemy łyżkę soku z cytryny i śmietanę. Mieszamy i podajemy z grzankami.

/ 6Zupa z prawdziwków

Obraz
© 123RF

Grzybów w polskich lasach jest mnóstwo, więc możemy sobie pozwolić na przygotowania wykwintnej zupy z borowików, najbardziej szlachetnych polskich grzybów. Składniki: kilogram borowików, cebula, czosnek, marchewkę, świeży rozmaryn, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, wywar warzywny, śmietana i masło. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy jeszcze chwilę. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Wlewamy wywar, dodajemy przyprawy i gotujemy pół godziny. Na koniec zaprawiamy śmietaną i podajemy z makaronem.

/ 6Zupa selerowa

Obraz
© 123RF

Seler korzeniowy jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Rzadko używamy go jako główny składnik dań, a szkoda. Do zrobienia naszej zupy potrzebne będą: dwa duże selery, biała część pora, marchewka, dwa ziemniaki, sok z jednej cytryny, bulion drobiowy, sól, pieprz, natka pietruszki. Warzywa obieramy i kroimy w duże kawałki. Gotujemy je w bulionie, aż będą miękkie i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki i podajemy z grzankami.

/ 6Pyszna kartoflanka

Obraz
© Shutterstock.com

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Jemy je w różnych postaciach, ale coraz rzadziej przygotowujemy tradycyjną kartoflankę. Warto wrócić do tego przepisu. Składniki: kilka dużych ziemniaków, kawałek chudej kiełbasy, dwie marchewki, dwa ząbki czosnku, kawałek selera, pietruszka, por, suszony lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka mąki, koperek. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, czosnek, startą na tarce na grubych oczkach marchew, selera i pietruszkę, pokrojonego pora, kiełbasę i cebulę. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy czubatą łyżkę mąki i robimy lekko złocistą zasmażkę. Dodajemy ją do zupy i gotujemy kilka minut. Na koniec ozdabiamy posiekanym koperkiem.

/ 6Zupa krem z pora

Obraz
© iStock.com

Por to bardzo niedoceniane warzywo. Traktujemy go jako dodatek do włoszczyzny, a przecież sam w sobie jest bardzo smaczny i, przede wszystkim, zdrowy. Na naszą zupę potrzebujemy: litr wywaru warzywnego, trzy duże pory, dwa ziemniaki, pęczek dymki, masło, oliwę z oliwek, śmietanę 36 proc., sól i pieprz. Usuwamy zieloną, twardą część pora, a pozostałą kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy drobno, ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy je wywarem, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy je, dodajemy śmietanę i podajemy.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw