Zupa
Polacy słyną z zup. To nasze popisowe dania, a najlepsze są te zupy, w których wykorzystujemy sezonowe produkty, a tych jesienią nam nie brakuje. Świeże warzywa i grzyby, czyli symbole tej pory roku, będą świetną bazą do aromatycznych i pysznych zup. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Krem z dyni
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, ile witamin i składników mineralnych zawiera to wspaniałe, pomarańczowe warzywo. Na przygotowanie naszej aksamitnej zupy potrzebujemy: małą dynię, dwa ziemniaki, marchewkę, litr wywaru warzywnego, cebulę, kawałek świeżego imbiru, cytrynę, sól, pieprz, trochę cukru i trochę śmietany 30 proc. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i obieramy ją. Kroimy w kostkę, podobnie jak obrane ziemniaki i marchewkę. Cebulę siekamy drobno. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości, a następnie miksujemy. Doprawiamy do smaku posiekanym imbirem i przyprawami, dodajemy łyżkę soku z cytryny i śmietanę. Mieszamy i podajemy z grzankami.
Zupa z prawdziwków
Grzybów w polskich lasach jest mnóstwo, więc możemy sobie pozwolić na przygotowania wykwintnej zupy z borowików, najbardziej szlachetnych polskich grzybów. Składniki: kilogram borowików, cebula, czosnek, marchewkę, świeży rozmaryn, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, wywar warzywny, śmietana i masło. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy jeszcze chwilę. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów. Wlewamy wywar, dodajemy przyprawy i gotujemy pół godziny. Na koniec zaprawiamy śmietaną i podajemy z makaronem.
Zupa selerowa
Seler korzeniowy jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Rzadko używamy go jako główny składnik dań, a szkoda. Do zrobienia naszej zupy potrzebne będą: dwa duże selery, biała część pora, marchewka, dwa ziemniaki, sok z jednej cytryny, bulion drobiowy, sól, pieprz, natka pietruszki. Warzywa obieramy i kroimy w duże kawałki. Gotujemy je w bulionie, aż będą miękkie i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki i podajemy z grzankami.
Pyszna kartoflanka
Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Jemy je w różnych postaciach, ale coraz rzadziej przygotowujemy tradycyjną kartoflankę. Warto wrócić do tego przepisu. Składniki: kilka dużych ziemniaków, kawałek chudej kiełbasy, dwie marchewki, dwa ząbki czosnku, kawałek selera, pietruszka, por, suszony lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka mąki, koperek. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, czosnek, startą na tarce na grubych oczkach marchew, selera i pietruszkę, pokrojonego pora, kiełbasę i cebulę. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy czubatą łyżkę mąki i robimy lekko złocistą zasmażkę. Dodajemy ją do zupy i gotujemy kilka minut. Na koniec ozdabiamy posiekanym koperkiem.
Zupa krem z pora
Por to bardzo niedoceniane warzywo. Traktujemy go jako dodatek do włoszczyzny, a przecież sam w sobie jest bardzo smaczny i, przede wszystkim, zdrowy. Na naszą zupę potrzebujemy: litr wywaru warzywnego, trzy duże pory, dwa ziemniaki, pęczek dymki, masło, oliwę z oliwek, śmietanę 36 proc., sól i pieprz. Usuwamy zieloną, twardą część pora, a pozostałą kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy drobno, ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy je wywarem, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy je, dodajemy śmietanę i podajemy.