Składniki:
50 dag dyni
30 dag makaronu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
15 dag posiekanej mozarelli
50 g masła
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1 cytryny
starty parmezanu (wedle uznania)
Przygotowanie:
Czosnek podsmażyć na oliwie. Gdy zmięknie, zmiksować go z mozarellą, masłem, sokiem i skórką z cytryny. Powinna powstać gruboziarnista pasta. Całość przełożyć na folię, zwinąć w "cukierek" i na godzinę włożyć do lodówki. Nie wylewać oliwy.
Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia wlać aromatyzowaną czosnkiem oliwę, włożyć dynię, wymieszać i zapiekać przez pół godziny.
Ugotować makron, Wrzucić do garnka, dodać upieczoną dynię i parmezan. Ułożyć kawałki masła i wymieszać, aby się roztopiło. Posypać parmezanem do smaku i podawać.